Aktyviausiems projekto „Atverk duris vasarai“ dalyviams – Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro dovana

LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerija bei Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras pakvietė švietimo, kultūros įstaigų, dienos centrų, bendruomenės centrų ir kitų organizacijų, tarp jų ir Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos, atstovus spalio 3–6 dienomis vykti į edukacinę išvyką, jos metu aplankant Varšuvoje (Lenkija) veikiantį Koperniko mokslo populiarinimo centrą. Tai dovana toms organizacijoms, kurios aktyviausiai dalyvavo iniciatyvoje „Atverk duris vasarai“ ir vaikams suteikė galimybę prasmingai, nemokamai leisti vasaros atostogas. Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka už aktyvų dalyvavimą minėtoje iniciatyvoje ir turiningų veiklų organizavimą vaikų vasaros atostogų metu gavo LR Švietimo, mokslo ir sporto ministro Algirdo Monkevičiaus padėką.
Kelionė į Lenkijos sostinę Varšuvą, iš Kauno prasidėjo vėlų spalio 3-iosios vakarą, o savo tikslą pasiekėme tik ryte. Ekskursija prasidėjo Varšuvos senamiestyje. Savo maršrutą pradėjome Karaliaus rūmų aikštėje, toliau keliavome  į senojo turgaus aikštę, kurios viduryje pastatyta skulptūra –  Varšuvos undinėlė, apie ją plačiau papasakojo gidė. Galėjome apžiūrėti prabanga dvelkiančius senojo turgaus aikštės architektūrą. Toliau ėjome link gynybinės sienos – Barbacan. Anot gidės, ši siena miestui pasitarnavo vieną kartą. Pamatėme ir Varšuvos naujamiestį, kur išsidėstę patys prabangiausi rūmai ir kiti pastatai. Naujamiesčio pradžioje mus pasitiko Mažojo sukilėlio skulptūra, o paėjus toliau priartėjome prie lenkų visuomenės veikėjui Janui Kilinskiui skirtos skulptūros. Karališkojo kelio pradžioje stovi Šv. Onos bažnyčia, poeto Adomo Mickevičiaus paminklas, toliau – prezidento rūmai, paminklas kunigaikščiui Juzefui Poniatovskiui. Apsilankėme Šv. Kryžiaus bažnyčioje, kur yra palaidota garsaus lenkų kompozitoriaus, pianisto Frederiko Šopeno širdis.
Toliau keliavome į Koperniko mokslo populiarinimo centrą. Tai vieta, kur karaliauja mokslas ir išradimai. Mokslo centro tikslas – pristatyti naujausius mokslo pasiekimus, intriguojančias metodikas bei teorijas įvairioms amžiaus grupėms suprantama kalba. Mokslinių temų bei tyrimų spektras yra itin platus – nuo lingvistikos iki chemijos, fizikos ir gamtos mokslų. Didžiąją dalį čia esančių eksponatų galima paliesti rankomis ir pačiam išbandyti. Šiame centre yra daug interaktyvių ekranų, platformų, įrengimų, edukacinių užduočių ir žaidimų visai šeimai. Mokslo centre kartu su kolegomis analizavome ir aptarėme įvairius fizikinius, cheminius bei biologinius reiškinius, jų veikimo principus. Pagrindinė ekspozicijos dalis – tai įvairiausi eksponatai, skirti eksperimentams, todėl visi edukacinių programų dalyviai lankėsi įvairiuose užsiėmimuose: stebėjo savo širdį bei jos plakimo greitį, išbandė įrenginį, kuris parodo, per kiek laiko yra sudeginamas pasirinkto maisto kalorijų kiekis, atliko regėjimo ir vaikščiojimo tyrimą, matavo savo kūną šalia Leonardo da Vinčio įžymiojo paveikslo, galėjo išbandyti, kiek per 1 minutę širdis išpumpuoja kraujo, analizavo fizikos traukos dėsnius, kaip gali judėti skysčiai, kai jie sukasi į skirtingas puses, išnagrinėjo, kokiu principu susidaro bangos, stebėjo garsų dažnių judesius, analizavo saulės apšvietimą skirtingu metų laiku, apžiūrėjo šviesos sklidimo bangas, šviesos lūžius ir pasiskirstymą. Dalyviai per ekraną stebėjo ir analizavo gamtos vystymosi etapus: augalų augimo pradžią nuo sėklos iki augalo brandos, augalų žydėjimo pradžią ir pabaigą,  gyvūnų medžioklės ypatybes, planetos vystymosi raidą.
Išvykos dalyviai, apžiūrėję ir patys išbandę įvairius įrenginius Koperniko mokslo populiarinimo centre, vyko apžiūrėti Varšuvos universiteto bibliotekos bei sodo. Dalyvavo edukaciniame užsiėmime 76 ha ploto Lazienkų parke.
Antroji ekskursijos diena prasidėjo lankant Karaliaus rūmus. Didžiulį įspūdį paliko rūmų dydis bei neapsakomai prabangus vidaus interjeras: sietynai, lubų tapyba, sienų puošyba ir daugybė paveikslų. Viskas atstatyta ir išsaugota iki šių dienų.
Vėliau vykome į Kultūros ir mokslo rūmus, kur kilome į 30-ąjį pastato aukštą. Toliau mūsų laukė Technikos ir evoliucijos muziejus. Ten galėjome išvysti gyvūnų vystymosi etapus, dinozaurų skeletus, pernykščius žmones, kaukoles, vandens koralus, kriaukles ir dar daugybę įdomybių.
Besiruošiant namų link, trečiąją ekskursijos dieną, trumpam užsukome pasižvalgyti į mažai paliestą ir labai natūralų Arkadijos parką. Jis nedidelis, bet jaukus savo natūralumu  ir paprastumu.
Paskutinis mūsų lankomas objektas buvo Vilanovo rūmai bei parkas. Tai ypatingo grožio  barokinio stiliaus rūmai su nuostabiu interjeru bei ryškiu eksterjeru. Įžengę į parką bei sodą pamatėme alpinariumus, palmes, agavas, rožynus bei kitus augalus, kurie paliko nepamirštamą įspūdį.
Ši edukacinė išvyka į Lenkiją buvo puiki galimybė pažinti kitos šalies kultūros, mokslo, švietimo tradicijas, naujoves ir pasiekimus, pasisemti naujų idėjų bibliotekoje teikiant įvairias paslaugas vaikams, paaugliams bei jaunimui.

 

Ovidijus Normantas,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus vyresnysis bibliotekininkas

Spausdinti
Facebook komentarai