Pristatoma dailininko LEV SHERSTYANOY grafikos darbų paroda „Prūsiškoji elegija”

Pristatoma dailininko LEV SHERSTYANOY grafikos darbų paroda „Prūsiškoji elegija"Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje lapkričio 19 d. 16.00 val. Sovietsko miesto istorijos muziejaus ir Lietuvos Respublikos konsulato Sovietske (Rusija) inciatyva pristatoma dailininko LEV SHERSTYANOY grafikos darbų paroda „Prūsiškoji elegija”. Paroda parengta iš Sovietsko muziejaus fonduose saugomų dailininko darbų kolekcijos. Renginyje dalyvauja: parodos kuratorė, Sovietsko miesto istorijos muziejaus direktorė Anželika Špyliova, muziejaus specialistė Liudmila Vaškevičius, muziejaus metodininkė Ekaterina Kudriavceva ir l. e. p. konsulas Lietuvos Respublikos konsulate Sovietske Bronius Makauskas.

Lev Sherstyanoy – Rusijos dailininkų sąjungos narys, tarptautinės vaizduojamojo meno asociacijos prie UNESCO narys. Dailininkas gyvena ir kuria Sovietske, tačiau turi ir lietuviško kraujo. Tapytojas gimė 1945 m. Sagiz kaime Kazachstane. Baigė Kubanės meninės ir techninės grafikos fakultetą Krasnodaro universitete. Nuo 1974 m. rengia parodas Rusijoje, Lietuvoje, Vokietijoje, Italijoje, Prancūzijoje. Tapytojas yra gavęs daugybę premijų ir apdovanojimų. Tarp menininkų L. Sherstyanoy pasižymi ryškiu individualizmu. Jo kūryba – įtempto mąstymo, išskirtinio meninio pajautimo ir meistriško gebėjimo valdyti įvairias technikas rezultatas. Dailininkas puikiai piešia, atlieka ofortus, akvatintas, lino graviūras, monotipijas. Jo darbai saugomi ir užsienio šalyse. L. Sherstyanoy darbai yra šiuolaikinės Rusijos grafikos parodos, iš valstybinio A. S. Puškino vaizduojamojo meno muziejaus fondų, kataloge „Monotipija Rusijoje”.

Piešinių tušu serija „Prūsiškoji elegija” žavi lyriška nuotaika, pasaulio harmonijos pilnatve, paženklinta žemiškosios būties trapumu. Darbai persunkti gilaus susikaupimo ir liūdesio. Prūsiškoji elegija” lyg apsiausta Hermano Zudermano, atvėrusio Rytų Prūsiją literatūroje, proza ir iškilaus Tilžės poeto Johaneso Bobrovskio poezija, jautriai, ir stipriai išreiškusio save romantiškame, ir tragiškame krašte, tarp Nemuno ir Vyslos, vadinamame Sarmatija. Šiame krašte kadaise gyveno prūsai. Lev Sherstyanoy šį kraštą, tapusį mitu ir gyvuojantį tik istorinės atminties optikoje, jaučia savo genais ir šaknimis. „Prūsiškoji elegija” – lengvas ir elegantiškas prisilietimas prie prūsų žemės. Darbai atlikti stebėtinai turtingomis grafinėmis linijomis, kurios nepertraukiamai ir įnoringai sukuria paveikslus, simbolius ir šiltai vaizduoja šios žemės būtį: aštriabriauniai stogai, vaisingi sodai, angelų ir gandrų siluetai, moterys ir vaikai – patys ryškiausi žemės energijos „gyvenimo kodo” nešėjai ir saugotojai. Jie ir yra kūrybinė epo jėga, susieta su Viltimi ir istorine Atmintimi.

Spausdinti
Facebook komentarai