Kraštiečių sueigos „Šviesos parnešti, gera padaryti…“ dalyviai jau registruojasi

Kraštiečių renginiai2011 sausio 17 d., Dalia UŽPELKIENĖ

Dar praėjusių metų rugsėjį, pirmuosius laiškus pasaulio šilutiškiams išsiuntę bibliotekininkai, jau registruoja pirmuosius penktosios iš Pamario krašto kilusių ar kitaip su juo susijusių šilutiškių sueigos „Šviesos parnešti, gera padaryti…“ dalyvius.

Garsus televizijos ir kino aktorius, Šilutės pirmosios gimnazijos auklėtinis Adolfas Večerskis (Vilnius) ketina ne tik atvykti su visa šeimyna, bet ir bibliotekininkų kvietimą perdavė savo bičiuliams buvusiam šilutiškiui Aleksandrui Brazdauski (Helpsenas, Vokietija) ir Veronikai Zaidovai iš Kanados. Abiems naujiems Pamario kraštiečiams į Vokietiją bei Kanadą bibliotekininkai jau išsiuntė pakvietimus ir preliminarią sueigos programą, nors A. Večerskis patikino „šie šilutiškiai į sueigą tikrai atvyks“.

Savo laiškuose bibliotekai žinoma Lietuvos – Vokietijos dailininkė ir poetė, buvusi Herderio gimnazijos (Šilutėje) mokinė Aldona Gustas, šiuo metu gyvenanti Berlyne (Vokietija), sakosi planuojanti apsilankyti šventėje „jei tik sveikata nepaves“. Į  kraštiečių ambasada vadinamą F. Bajoraičio viešąją biblioteką iš Vokietijos taip pat jau skambino buvęs žinomas Pamario krašto chorvedys Raimondas Utakis ir pranešė žinią apie būsimą atvykimą. Elektroniniu paštu gerų atsiliepimų apie padovanotą reprezentacinį kalendorių „Šilutė 500“ ir patikinimą dalyvauti sueigoje atsiuntė Bergeno (Olandija) mieste mokyklos vadovu dirbantis buvęs Šilutės Vydūno gimnazijos direktorius Jonas Jatautas ir šio miesto vienos iš mokyklų pradinių klasių mokytoja Danutė Jatautienė. Dailininkę tapytoją Evą Kubos (Kubbos), gimusią Didšilių kaime (Šilutės seniūnija), o dabar gyvenančią Kirribillė mieste (Australija) taip pat pasiekė bibliotekininkų siųstas kalendorius bei kvietimas susitikti Šilutėje. Šiuo metu tikslinamos galimybės, nakvynės užsakymai, kitos atvykimo detalės. Intensyviai pastaruosius du metus su šilutiškiais bendravo pasaulyje pripažintas  okeonologas, akademikas, Kaliningrado (Rusija) universiteto profesorius, mokslininkas ir mokslinių knygų autorius, Lietuvos geologų sąjungos garbės narys, Šilutės pirmosios gimnazijos (1952) abiturientas Emilis Emiljanovas. Garbusis mokslininkas kartu su F. Bajoraičio viešąja biblioteka rengia Šilutės jubiliejui dovaną – savo naują knygą „Per audras ir kliūtis – į šviesą“, kurią Pamario knygininkams pristatys prieš pat kraštiečių sueigą. Naują leidinį redaguoja  Dana Junutienė, leidybai rengia Laima Dumšienė.

Atvykimui pirmą kartą registruojasi iki šiol tradicinėse kraštiečių sueigose nedalyvavę garbūs ir garsūs mokslo, meno, knygos ir kitų sričių šilutiškiai: habilituotas biomedicinos mokslų daktaras, Puslaidininkių fizikos instituto vyr. mokslinis bendradarbis, Valstybinės premijos laureatas Jurgis Kundrotas, buvęs laikraščio „Šilutės tiesa“ (1949 – 1950) literatūros darbuotojas, habilituotas humanitarinių mokslų daktaras, profesorius Arnoldas Piročkinas, „Berlin – Chemie Menarini Baltic“ generalinis direktorius, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos pirmininkas Algimantas Blažys, rašytojas ir buvęs Šilutės darbo jaunimo vakarinės mokyklos auklėtinis Eugenijus Ignatavičius, kuris bibliotekai rašo“Kaip įmanydamas, bet savo Šilutę pasieksiu“. Kraštiečių sueigoje dalyvauti taip pat jau užsiregistravo dalyvauti Lietuvos lygių galimybių centro direktorė Virginija Langbakk, daug metų dirbusi Švedijoje, hab.dr. Kauno technologijos universiteto profesorius Edmundas Kibirkštis, Vilniaus universiteto docentas, socialinių mokslų daktaras, rašytojas Remigijus Naužemys, habilituotas biomedicinos mokslų daktaras, Šilutės pirmosios gimnazijos auklėtinis (1953 – 1964) Juozas Stanaitis, kiti.

Paštininkas dabar labiausiai laukiamas bibliotekininkų svečias, nes kasdien atneša gerų žinių – į sueigą pasaulio šilutiškiai tikrai susirinks ir padovanos savo Šilutei ir šilutiškiams ne tik susitikimo jaudulį, bet ir gerų darbų virtinę. Bet apie tai ir visą kitą, savu laiku…

Spausdinti
Facebook komentarai