Šilutiškis Emilis Jemeljanovas padovanojo Šilutės jubiliejui naują knygą

2011 m. balandžio 19 d., Žaneta Jokužytė

Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje surengtas susitikimas su kraštiečiu profesoriumi, daktaru Emiliu Jemeljanovu (Emelyan Michailovič Emelyanov), kurio prisiminimų knyga „Per audras ir kliūtis – į šviesą”, skirta Šilutės miesto 500 metų jubiliejui, neseniai buvo išleista ir vakaro metu pristatyta.

Iš tiesų reikia pasidžiaugti, kad po pasaulį išsibarstę šilutiškiai nepamiršta Šilutės ir mielai į ją grįžta. Ir šis renginys iš ciklo „Kraštiečiai grįžta” buvo tarsi įžanga į gegužės mėnesį bibliotekoje rengiamą Pasaulio šilutiškių kraštiečių sueigą, kurioje žada dalyvauti gausus būrys žymių kraštiečių.

Viena iš tokių iškilių asmenybių yra ir Emilis Jemeljanovas – jūrų geologas, geologijos-mineralogijos habilituotas mokslų daktaras, profesorius, Rusijos Federacijos nusipelnęs mokslo veikėjas, Rusijos Gamtos ir Niujorko mokslų akademijų narys. 1952 m. baigęs Šilutės 1-ąją vidurinę mokyklą, toliau mokėsi Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakultete ir įgijo geologo specialybę. Po universiteto baigimo, dirbo Rusijos Mokslų akademijos Okeanologijos instituto Pietų skyriuje (Gelendžike), kur tyrinėjo Viduržemio ir Juodosios jūrų geochemiją. Parašė apie 300 mokslinių straipsnių, 20 knygų, sudarė 47 žemėlapius. Šiuo metu Emilis Jemeljanovas yra Imanuelio Kanto valstybinio universiteto mokslinės tarybos narys, vadovauja aspirantų darbams. Už šaunų darbą Rusijos Federacijos apdovanotas trimis medaliais ir garbės ordinu, o Rusijos visuomenės – sidabro medaliu „Petras Didysis”.

Renginio metu šilutiškiai turėjo galimybę išgirsti daugiau paties Emilio Jemeljanovo pasakojamų prisiminimų apie vaikystės, paauglystės metus, nelengvą studijų pradžią bei ilgametę mokslinę veiklą dalyvaujant okeanografinėse ekspedicijose Atlanto, Indijos ir Ramiajame vandenynuose bei Viduržemio, Juodosios, Grenlandijos ir Baltijos jūrose. Visa tai yra aprašyta naujoje Emilio Jemeljanovo prisiminimų knygoje.

Autorių sveikino nemažas būrys garbių svečių: Kaliningrado srities rašytojų sąjungos pirmininkas Borisas Bartfeldas, knygos „Per audras ir kliūtis – į šviesą” redaktorė Dana Junutienė, Klaipėdos universiteto Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų ir planavimo instituto direktoriaus pavaduotojas, dr. Saulius Gulbinskas, Šilutės pirmosios gimnazijos direktorė Laima Spirgienė ir kt. Emilį Jemeljanovą ypač nudžiugino susitikimas su buvusiais klasės draugais.

Vakaro pabaigoje buvo rodomas filmas apie okeanologiją. Emilis Jemeljanovas visus nudžiugino dovanodamas susirinkusiems renginio dalyviams savo naująją knygą ir mielai dalindamas autografus.

Spausdinti
Facebook komentarai