Jaunieji menininkai pristatė savo kūrybą šilutiškiams

2011 m. balandžio 30 d., Daiva Jucikaitė

Šilutiškiai, jaunieji menininkai Morta Katauskaitė ir Izidorius Katauskas Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje surengė ir pristatė savo pirmąją kūrybos darbų parodą.

Tai vienas iš šiais metais Šilutės mieste vykstančių šventinių renginių programos „Šilutė – Lietuvos kultūros sostinė” renginių, kuriais siekiama supažindinti su Šilutėje bei kituose Lietuvos miestuose ir užsienyje kuriančiais ar kitose srityse savo darbais ir pasiekimais žymiais iš Pamario krašto kilusiais žmonėmis.

Parodos atidarymo metu jaunieji dailininkai kalbėjo apie savo darbus, kuriuose atsispindi Šilutės krašto vaizdai. Ruošdamiesi šiai parodai menininkai atrinko būtent tuos darbus, kurie yra susiję su Pamario kraštu. Tad bibliotekoje eksponuojama paroda yra puiki dovana šilutiškiams, minintiems savo miesto 500 metų jubiliejų.

Klaipėdos universitete Menų fakultete studijuojančius Mortą Katauskaitę ir Izidorių Katauską tapybos paslapčių moko kraštietis dailininkas ir bibliotekos bičiulis prof. Linas Julijonas Jankus, kuris jau ne vienerius metus bendradarbiauja su Šilutės viešąja biblioteka ir dažnai pateikia idėjų parodoms surengti bei pasiūlo savo studentams savo meninę kūrybą pristatyti šilutiškiams. Meno išraiškos priemonių moko ir parodos atidaryme dalyvavęs jų dėstytojas, dailininkas, doc. Juozas Vosylius. Kalbėdamas apie parodos autorių kūrybą jis pastebėjo, kad tai gana imlūs menui ir talentingi žmonės, kurie dabar yra kūrybiniame pakilime. Savo darbais jie ieško dialogo su žmonėmis ir tapybos darbus tarsi leidžia užbaigti žiūrovams. Jų kūryba yra harmoninga, vyksta gyvas procesas laike.

Apie savo buvusių auklėtinių kūrybą šiltai atsiliepė ir Šilutės Vydūno gimnazijos dailės mokytoja Daliutė Montvydienė. Ji prisiminė, kad mokydama dailės stengėsi neįtakoti jų kūrybos, o eiti tarsi šalia šių jaunų žmonių, nekeičiant jų požiūrio į juos supantį pasaulį. Mokytoja sakė sauganti savo auklėtinių pirmuosius kūrybinius darbus ir pirmuosius sumanymus, tad Mortai ir Izidoriui padovanojo po jų tapybos darbą.

Menininkai, pristatydami savo parodą ir kūrybą, paminėjo, kad eksponuojami tapybos darbai yra sukurti vasaros praktikos metu. Tačiau darbai tokie įspūdingi ir originalūs, tarsi juos būtų sukūrę patyrę menininkai. Reikia paminėti, kad nemažai įtakos jų kūrybiniam impulsui turėjo tėvas – žinomas Šilutės menininkas Julius Katauskas. Savo vaikų kūryba pasidžiaugė ir jų mama, tautodailininkė Ismonda Katauskienė. Na, o patys parodos autoriai buvo kuklūs, sakydami, kad jų darbai tegu kalba už juos.

Parodą, eksponuojamą Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje, kviečiame aplankyti iki gegužės 21 d.

Spausdinti
Facebook komentarai