Literatūriniai pašnekesiai

2011 m. gegužės 4 d., Klemensas Stulga

Vienuoliktosios Nacionalinės bibliotekų savaitės renginiai, vykę kovo 26 – gegužės 3 dienomis, neaplenkė ir Traksėdžių gyvenvietės.

 

Praėjusį šeštadienį ištikimiausius F.Bajoraičio viešosios bibliotekos Traksėdžių filialo skaitytojus ir visus menui neabejingus traksėdiškius bibliotekininkė Vida Paldauskienė pakvietė į literatūrinių pašnekesių renginį „Atverski knygą tartum laiko sielą”. Šį kartą susitikime dalyvavo kūrėjai, savo profesine veikla ir gyvenimu susiję su Traksėdžių bendruomene. Tiesą sakant, įvyko du vienas kitą papildę renginiai: mokyklos direktorė Birutė Morkevičienė skaitytojams pristatė savo pirmąjį eilėraščių, fotografijų ir piešinių rinkinį „Žodis gėlei”, o durpių įmonės darbuotojas Algimantas Sakalnykas – naują fotografijų ciklą „Pavasaris pamaryje”.

Birutė Morkevičienė prisiminė savo kelią į poeziją – pirmieji eilėraščiai atsirado dar studijuojant Vilniaus pedagoginiame institute (dabar – Vilniaus pedagoginis universitetas). Vaikystė, praleista gražiame pamario krašte prie Kuršių marių, taip pat buvo viena iš paskatų imtis plunksnos ir tai, ką mato akis bei jaučia širdis, perteikti popieriaus lape. Iš pradžių dienoraštyje, kuriame šalia minčių apie perskaitytas įsimintinas knygas radosi pirmieji eiliuoti pastebėjimai apie gamtą, gimtuosius namus. Per ilgą mokytojavimo laiką jų vis daugėjo. Pirmosiomis kritikėmis tapo dukterys Agnė ir Indrė. Būtent jos ir pasiūlė surinkti visus eilėraščius apie gamtą, gėles ir išleisti rinkinį. Taip ir atsitiko – baigiantis praėjusiems metams, pasirodė eilėraščių rinkinys „Žodis gėlei”. Knygelė gausiai iliustruota pačios autorės darbais: gėlių aprašymus iliustruoja akvarelės darbų reprodukcijos ir pačios Birutės darytos fotografijos. Be abejo, lankytojai iš pačios Birutės išgirdo eilėraščių iš rinkinio, klausėsi ir naujų, į rinkinį nepatekusių, kūrinių.

Įdomu, kad abu renginio „kaltininkai” susitinka jau ne pirmą kartą – būtent Birutė Morkevičienė, pamačiusi gražių Algimanto Sakalnyko fotografijų ciklą apie unikalią Aukštumalos pelkės gamtą, pasiūlė jų autoriui savo darbus siųsti į spaudą, rengti parodas visuomenei. Šiuo metu Algimanto fotografijos, kurias jau lankė ne vienos Šilutės ir Klaipėdos rajonų bibliotekų skaitytojai, puošia ir UAB KLASMANN – DEILMANN ŠILUTĖ kontoros vestibiulį.

Šį kartą Algimantas pristatė naują fotografijų ciklą –„Potvynis pamaryje”. Čia nerasime įprastų ir tapusių tradicinėmis Šilutės krašto potvynį pristatančių fotografijų apie apsemtas sodybas, vandens išverstas tvoras ar keliu į Rusnę traktoriais keliamus automobilius. Algimanto nuotraukose perteikiama potvynio grėsmės nuotaika, į mūsų kraštą sugrįžusios gulbės, sidabriniai pavasario saulės atspindžiai apsemtuose miškeliuose, keliukuose. Pasak Algimanto, jeigu nori padaryti įdomesnę fotografiją, reikia iš anksto ruoštis – anksti keltis, aukoti savaitgalį. Ir niekada negali būti tikras, kad ilgai lauktą savaitgalį neprapliups lietus ar už švininių debesų sluoksnio nepasislėps saulė. Šiuo metu Algimantas aptiko gervių koloniją ir turi tikslą padaryti įdomų fotografijų ciklą apie šiuos įspūdingus ir atsargius paukščius.

Jau pačioje susitikimo pradžioje užsimezgė kontaktas tarp kūrėjų ir žiūrovų, išryškėjo pagrindinės pokalbių temos – kas abu autorius paakino kurti, ieškoti įdomių meninės išraiškos formų. Bibliotekos lankytojai diskutavo, kokią reikšmę vietos bendruomenės sutelkimui turi gerai gyvenvietėje žinomų ir gerbiamų žmonių viešai pateikiami kūrybos darbai. Juk ne paslaptis, kad ir Rusnės miestelis garsėja ne tik žuvimis, turizmu, bet ir žinomais kraštiečiais, išleidusiais ne vieną eilėraščių rinkinį. Tuo tarpu Traksėdžiuose, po reformų panaikinus vietos bendruomenės salę, kultūrinis gyvenimas pradėjo merdėti. Tikėtina, kad Birutė Morkevičienė ir Algimantas Sakalnykas taps tais pradininkais, kurie gyvenvietės bendruomenės narius ne tik sukvies į bibliotekoje ar mokykloje vykstančius kultūros renginius, šventes, bet ir paskatins kurti, ieškoti talentų, gal net pomėgių klubą įsteigti.

Renginyje dalyvavę bendruomenės nariai šiltai įvertino abiejų kūrėjų darbus. Gražiai apie savo mokytoją kalbėjo buvusi mokinė Jūratė Žulkutė, kuri, sekdama mokytojos pavyzdžiu, jau yra rajono spaudoje paskelbusi meniškų miniatiūrų, eilėraščių. Šiltai ir įdomiai abu kūrėjus ir jų kūrybą įvertino aktyvi bendruomenės narė durpių įmonės inžinierė Valerija Daukantienė.

Spausdinti
Facebook komentarai