Bibliotekininkų viešnagė Trakuose

2011 m. liepos 13 d., Sandra Jablonskienė

Kasmet Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos specialistai, siekdami susipažinti ir palaikyti glaudžius ryšius su įvairių Lietuvos regionų bibliotekininkais, išsiruošia į keliones, kurių metu pasidalina profesine patirtimi, aptaria naujoves ir ateities perspektyvas.

Tokios kelionės – ne tik puiki galimybė skatinti bibliotekininkų bendravimą ir bendradarbiavimą, bet tuo pačiu metu pažinti įvairių Lietuvos kampelių gamtos grožį, istorijos bei kultūros vertybes. Šiemet birželio 30 – liepos 1 d. surengta studijinė-pažintinė išvyka į Trakus, pavadinta „Bibliotekininkų profesijos ir bendruomeniškumo puoselėjimas”. Nemažo susidomėjimo sulaukė ir sukvietė gausų būrį meninio žodžio mylėtojų literatūriniai skaitymai, surengti vykdant projektą „Sociokultūros paviljone: žodis, žinios, kūryba”.

Trakų viešojoje bibliotekoje

Viešėdami Trakuose, bibliotekininkai apsilankė Trakų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje, kur juos itin šiltai pasitiko bibliotekos direktorė Danguolė Banevičienė ir pavaduotoja Jolanta Abucevičiene pakvietusios pasivaišinti karaimų tradiciniu patiekalu – kibinais. Pasak trakiškių, atvykus į Trakus tiesiog privalu jų paragauti.

Trakų viešoji biblioteka sužavėjo savo jaukia aplinka bei profesionaliais bibliotekiniais specialistais. Nuo 2001 m. bibliotekoje veikia interneto skaitykla. 2010 m. baigti kompiuterizuoti visi viešosios bibliotekos skyriai ir filialai. Bibliotekoje veikia kilnojamoji bibliotekėlė akliesiems, Europos Komisijos Delegacijos Informacijos Centro remiama „Europos Sąjungos bibliotekėlė”. Bibliotekoje sukaupta nemaža įdomios medžiagos apie Trakų istorijos ir kultūros paveldą. Trakų viešoji biblioteka turi 2 miesto ir 15 kaimo filialų. Rajono bibliotekininkus vienija prie bibliotekos įsteigta Trakų rajono bibliotekininkų draugija.

Trakų biblioteka savo skaitytojus ir miesto svečius traukia rengiamais kultūriniais renginiais, akcijomis, mokymais bendruomenės nariams. Organizuojant kultūros renginius aktyviai bendradarbiaujama su vietine karaimų ir totorių bendruomenėmis, taip integruojant tautines mažumas į socialinį ir kultūrinį gyvenimą.

Viešnagės Trakų bibliotekoje metu dviejų regionų bibliotekininkai turėjo galimybę pabendrauti, pasidžiaugti kolegų pasiekimais, apsikeisti atminimo dovanėlėmis, pasidalinti sukaupta patirtimi organizuojant kultūrinį bendruomenės gyvenimą, pasidžiaugti ateities vizijomis ir lūkesčiais. Trakiškiai atskleidė vieną iš svarbiausių savo siekių – restauruoti ir dar labiau vartotojų poreikiams pritaikyti jau turimas bibliotekos patalpas.

Viešėdami Trakuose negalėjome neaplankyti IV a. gotikinės Trakų pilies, stovinčios vienoje iš Galvės ežero salų, savo grožiu ir istorine praeitimi traukiančia turistus iš įvairių pasaulio kraštų.

Pakeliui į Trakus…

Keliaudami link Trakų Šilutės bibliotekininkai apsilankė ir Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse, kur turėjo galimybę pamatyti Lietuvos etnografinių regionų sodybų gyvenamuosius namus, ūkinius trobesius, atgabentus iš visų Lietuvos sričių: Aukštaitijos, Žemaitijos, Suvalkijos ir Dzūkijos. Visa tai padėjo pajusti praeities dvasią, prisiliesti prie mūsų protėvių kultūros ir kasdienybės.

Pirmoji Lietuvos sostinė Kernavė nustebino turtinga savo krašto istorija ir ypatingu gamtos grožiu. Šiandien čia yra išlikusi milžiniška penkių piliakalnių – Pilies, Aukuro, Mindaugo sosto, Lizdeikos ir Kriveikiškio – gynybinė siena.

Taip pat pabuvota Aukštadvaryje, žavinčiame turistus unikaliu kraštovaizdžiu. Įdomu tai, kad šioje vietovėje gausu šaltinių, kurių skaidrus vanduo, kaip tikima, gali padėti pasveikti ar sugrąžinti jaunystę… Tokiu vandeniu pasimėgauti galėjo ir bibliotekininkai. Neaplenktas ir šiurpią istoriją saugantis Kartuvių kalnas bei legendomis apipinta Velnio duobė.

LBD Šilutės skyriaus pirmininkė Sandra Jablonskienė

Spausdinti
Facebook komentarai