Kraštiečiai grįžta: Vokietijos aktorius Thomas Kylau

2011 m. rugpjūčio 1 d., Virginija Veiverienė

Rugpjūčio 1-osios popietę gausus vasariškas lietus palydėjo į Fridricho Bajoraičio viešąją biblioteką besirenkančius miestelėnus.

Tą dieną jų laukė ciklo „Kraštiečiai grįžta” susitikimas-pažintis su Šilutę aplankiusiu Vokietijos aktoriumi, dainų kūrėju ir atlikėju Thomu Kylau. Žvalus, energingas, jaunatviškumu trykštantis svečias ne tik prisiminė vaikystę, pirmuosius mokslo žingsnius, šeimos emigraciją į Vokietiją, kūrybinio kelio pradžią, aktorinius pasiekimus ir pripažinimą, bet ir nepabūgo paviešinti linksmų, pikantiškų savo biografijos faktų.

Bibliotekininkų bendrystė su T. Kylau užsimezgė rengiantis šiųmetei tradicinei Pasaulio šilutiškių sueigai „Šviesos parnešti, gera padaryti…”. Aktoriui Pamarys nesvetimas. 1932 m. Klaipėdoje gimusio menininko tėvai po poros metų (1934) įsikūrė netolimoje Šilutėje. Jau penkiametis Thomas pasižymėjo meniniais, aktoriniais gabumais: organizavo kiemo vaikų vaidinimus, mėgo šokti, vėliau, besimokydamas Šilutės pradinėje mokykloje, noriai dalyvavo muzikos būrelyje. 1944 m., kaip ir dauguma šio krašto gyventojų, Kylau šeima pasitraukė į Vakarus, Vokietijon, pirma į Drezdeną, vėliau į Miuncheną. Kraštietis teigia, kad nežiūrint nepriteklių, sunkumų, Šilutėje praleistas laikas buvo šviesus ir geras.

Aktorinio meno mokėsi Liubeke, lankė privačius teatro kursus, baigė prestižinę Hamburgo muzikos ir teatro akademiją. Kūrybinę karjerą T. Kylau ilgą laiką plėtojo Bremeno teatre, vėliau vaidino Hamburgo, Miuncheno, kt. valstybiniuose bei liaudies dramos teatruose. T. Kylau žinomas ir kaip kino aktorius, suvaidinęs 25 filmuose, sukūręs per 150 vaidmenų komedijose, detektyvuose, serialuose.

Kita T. Kylau aistra – muzika. Prancūzų šanson, vokiečių šlagerių stilių paremtais elementais sukurtos aktoriaus dainos skamba Vokietijos radijuje, išleista keletas plokštelių.

Aktyvi kūrybinė veikla netrukdo T. Kylau jau 20 metų kasmet atvykti į Lietuvą, aplankyti Kuršių Neriją. Nidoje aktorius rengia rašytojų Hermanno Sudermanno ir Thomo Manno kūrybos skaitymus, bent vienai dienai atvyksta į Šilutę, aplanko lankytą mokyklą.

Susitikimo dalyviai susipažino su bibliotekai kraštiečio dovanota medžiaga: vaikystės, kūrybinės veiklos fotodokumentais, klausėsi aktoriaus sukurtų ir atliekamų dainų iš muzikinio disko, skirto Šilokarčemos (Šilutės) vardo paminėjimo rašytiniuose šaltiniuose 500-mečiui.

Spausdinti
Facebook komentarai