Improvizuoti skaitymai „Literatūrinė Šilutė“

literaturine-Silute2011 m. spalio mėn. 21 d. Daiva Jucikaitė

     Šilutės Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka miestelėnus pakvietė į skaitymų ir improvizacijų vakarą „Literatūrinė Šilutė” iš ciklo „Šilutės praeities fragmentai”. Tai yra vienas iš programos „Šilutė – kultūros sostinė” renginių.

     Vakaro metu jaunieji Šilutės pirmosios gimnazijos teatro studijos „Dryžuotasis šalikas” skaitovai pagal Mažosios Lietuvos istorijos tyrėjų Petro Jakšto „Senąją Šilutę”, Johano Zembrickio ir Artūro Bitenso „Šilokarčemos apskrities istorijas” bei „Šilainės istorijas” vaidino epizodus iš Šilutės krašto praeities bei improvizavo vaizduodami to meto žmonių gyvenimo ir buities momentus.
     Jaunieji teatralai renginio dalyviams priminė, kad 1511 metų vasario 22 dieną, sekmadienį, po Švento Petro sosto šventės Klaipėdos komtūras išdavė Georgui Talat’ui privilegiją, pagal kurią buvo išnuomota smuklė ir suteikta teisė laisvai žvejoti žieminiais tinklais Kuršių mariose. Smuklė buvo įsikūrusi negyvenamoje vietoje. Tad ją ir vadino šilo karčema. Žodis „karčema” nelietuviškas, bendraslaviškas, reiškia „verstis smulkia prekyba, lupikauti”. Iš bendrinių žodžių atsirado vietovardis Šilokarčema. Šio vietovardžio paminėjimo rašytiniuose šaltiniuose 500 metų jubiliejų šiemet ir šventė šilutiškiai.
     Šilutės pirmosios gimnazijos teatro studijos „Dryžuotasis šalikas” jaunųjų teatralų ir jų vadovės bei režisierės Jolitos Ežerinskės sukurtas ir renginio svečiams parodytas spektakliukas – tai bandymas pajusti šio krašto senąją dvasią, nesistengiant atkurti to meto aplinką, bet autentišką medžiagą perteikiant savaip.
     Krašto praeities dvasią ir Mažosios Lietuvos gyventojų, lietuvininkų, pasaulėjautą renginio dalyviams padėjo pajusti Šilutės folkloro ansamblio „Ramytė” (vadovė Giedrė Pocienė) atliekamos dainos.
Šis renginys paliko didelį įspūdį tiek jaunesniosios, tiek vyresniosios kartos šilutiškiams, besidomintiems Šilutės praeitimi bei kultūros paveldu.

Spausdinti
Facebook komentarai