Kolekcijos, iliustruojančios mūsų krašto praeitį

img_58082012 m. gegužės 22 d., Klemensas Stulga

Lietuvos Respublikos Seimas 2012-uosius metus paskelbė Muziejų metais. Vienas iš šio nutarimo tikslų buvo noras atkreipti piliečių dėmesį į pastangas saugoti kultūros ir istorines vertybes, šviesti visuomenę.

Traksėdžių bendruomenės nariai tradicinių renginių, kuriuos kasmet gegužės mėnesį organizuoja muziejai, išvakarėse turėjo gerą progą prisiminti savo krašto istoriją, pabendrauti su įdomiais žmonėmis.
Renginio, skirto Muziejų metams paminėti, dalyviai išklausė nedidelį pranešimą apie savo gyvenvietės, kurios istorija ir kasdienis gyvenimas neatsiejami nuo  durpių gavybos pradžios Traksėdžių gyvenvietėje, durpių įmonės istorijos. Pranešimą, iliustruotą skaidrėmis, pateikė devintos klasės mokinė Eglė Mickevičiūtė, kuriai padėjo istorijos mokytoja Loreta Gečienė.
Renginyje dalyvavę vyresnio amžiaus traksėdiškiai, stebėdami laiko išblukintas nuotraukas, prisiminė savo jaunystę, darbo ir buities sąlygas. Jaunimas pamatė, kaip keitėsi ir gražėjo gimtieji Traksėdžiai. Beje, nemažai istorinių nuotraukų, kuriomis buvo iliustruotas pranešimas, maloniai paskolino durpių įmonės veteranas, buvęs inžinierius Vladas Saunorius. Vėliau visi dar kartą pasidžiaugė žiūrėdami gražias durpių įmonės darbuotojo Algimanto Sakalnyko nuotraukas apie durpyno augmeniją ir gyvūniją.
Renginio svečias – Šilutės muziejaus istorikas Darius Barasa – papasakojo apie Šilutės muziejaus misiją, kalbėjo, kaip muziejininkai, nepaisant nelengvų darbo sąlygų (muziejaus patalpos ankštos, nepritaikytos tiriamajai veiklai), tiria, klasifikuoja sukauptą medžiagą, ruošia ekspozicijas. Klausytojai išgirdo nemažai informacijos apie muziejaus fondus, senovinių baldų, knygų, paveikslų, žemėlapių, ginklų kolekcijas, pamatė atsivežtų nuotraukų. Buvo prisimintas garsusis Šilutės mecenatas Hugo Scheu, daug prisidėjęs, kad ir šiandien šilutiškiai, rajono gyventojai  bei mūsų krašto svečiai turi unikalią galimybę susipažinti su krašto istorija, atsigręžti į tolimą ir netolimą praeitį, pasidomėti, kokie žmonės gyveno mūsų kraštuose, kokią ekonominę veiklą vykdė kaip rengėsi, kokių laikėsi papročių ir tradicijų. Istorikas priminė, kokius edukacinius renginius organizuoja Šilutės muziejininkai, pakvietė juose aktyviai dalyvauti.
Kitas kviestas svečias – mūsų rajone gerai žinomas verslininkas Saulius Stankevičius, daug savo laisvalaikio skiriantis prieš dešimtmetį atrastam pomėgiui – filokartijai (atvirukų kolekcionavimui).
Kaip susitikime kalbėjo kolekcionierius, pomėgis rinkti senuosius atvirukus apie Klaipėdą, Šilutę ir senąsias rajono gyvenvietes atsirado ne taip seniai – tik prieš gerą dešimtmetį. Nieko nuostabaus: šia veikla žmonės dažniausiai susidomi sulaukę brandaus amžiaus, kai atsiranda didesnis noras ir poreikis giliau domėtis savo krašto istorine ir kultūrine praeitimi, kadaise čia gyvenusiais žmonėmis.
Susitikime dalyvavę klausytojai galėjo peržiūrėti į specialų albumą dailiai sudėtus atvirukus, kuriuose atsispindi Klaipėdos krašto istorija nuo XIX amžiaus. Kolekcionierius paaiškino, kad pagal horizontalių arba vertikalių lininių, esančių kitoje atviruko pusėje išdėstymą, galima nustatyti, ar atvirukas išleistas iki 1907 metų, ar vėliau. Buvo pastebėta, kad filokartininkai labiausiai vertina tuos atvirukus, kuriuose pavaizduoti kadaise gyvenę žmonės, tuos, kurie išleisti nedideliu tiražu.
Kaip kalbėjo S. Stankevičius, atvirukai įdomūs bei vertingi  dar ir tuo, kad juose atsispindi reali praėjusių laikų istorija. Šiuo metu kolekcionierius turi net keletą tūkstančių atvirukų, kuriuose matome Klaipėdos, Šilutės, Rusnės, kitų Lietuvos miestų ir miestelių praeitį.
Beje, norint surinkti gerą, gausią ir vertingą atvirukų kolekciją, būtina skirti daug laisvalaikio, ieškoti bendraminčių net už Lietuvos ribų, užmegzti ryšius su kitų šalių filokartininkais. Ieškodamas retų atvirukų, kur vaizduojama mūsų krašto praeitis, S. Stankevičius susipažino su kolegomis iš kitų šalių, net tokios egzotiškos šalies kaip Filipinai.
Klausytojams atvirukų kolekcionierius kalbėjo, kad jau yra ruošiamas išleisti atskiras albumas, kuriame su gausia senųjų atvirukų kolekcija galės susipažinti visi to pageidaujantys.
Atsisveikindamas su traksėdiškiais, S. Stankevičius paliko suvenyrą – gražaus senovinio atviruko su Šilutės vaizdu originalą.

img_5797

img_5810

Spausdinti
Facebook komentarai