F. Bajoraičio viešoji biblioteka dalyvaus projekte „Saugus socialinis žiniatinklis”

vipt2013 m. vasario 4 d.

 

„Saugus socialinis žiniatinklis” – tai Europos Sąjungos finansuojamas tarptautinis žinių gilinimo projektas, kurio metu kuriami mokymai bei vertinamas jų poveikis darbuotojams, tiesiogiai savo darbe susiduriantiems su vaikais ir jaunimu iš socialiai pažeidžiamų grupių.
Lietuvoje projektą „Saugus socialinis žiniatinklis” įgyvendina asociacija „Viešieji interneto prieigos taškai” kartu su Šilutės, Pasvalio, Pakruojo, Varėnos, Radviliškio, Klaipėdos, Panevėžio, Plungės rajono savivaldybių bibliotekomis.

Viešuosiuose interneto prieigos taškuose (toliau – VIPT), kurie įsteigti kaimo bibliotekose, vaikai yra pagrindiniai lankytojai ir internetas jiems yra viena populiariausių paslaugų. Šilutės rajone Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos filialuose įsteigti 23 viešosios interneto prieigos taškai. Atlikto tyrimo duomenimis buvo nustatyta, kad Lietuvoje daugiau nei 30% besilankančių VIPT-uose vaikų yra iš socialiai pažeidžiamų šeimų. Kadangi VIPT darbuotojų, t. y bibliotekininkų, kasdieninis darbas yra tik sąlyginai susijęs su kompiuteriu ir internetu, šiems asmenims būtina suteikti daugiau žinių kovoje su neteisėtu bei žalingu turiniu internete, tam kad jie įgytų reikalingą kompetenciją apsaugoti jaunimą ir vaikus nuo tykančių pavojų internetinėje erdvėje.
Pirmajame projekto etape šalyse partnerėse buvo atliktas tyrimas, kurio metu buvo apklausti 200 žmonių savo darbe susiduriančių su vaikais ir jaunimu iš socialiai pažeidžiamų grupių. Anketos dalyviai nurodė, jog dažniausiai vaikai ar jaunimas užmezga kontaktus su nepažįstamais asmenimis (47%), patiria problemų internete (46%), susiduria su pornografija (41%) ar įžeidžiančiomis bei nepadoriomis žinutėmis (41%).
Šis projektas yra nukreiptas į naujų veiklos formų, metodų sukūrimą dirbant su vaikais iš socialiai pažeidžiamų grupių, turint tikslą, kad socialinė pagalba tų darbuotojų, kurie tiesiogiai darbe susiduria su minėtų grupių vaikais, sustiprins pastarųjų saugumą internetinėje erdvėje.
Projekto partneriai yra Nobody’s Children Foundation (Lenkija), Fundación Esplai (Ispanija), Narodni centrum bezpecnejsiho internet (Čekija) ir asociacija „Viešieji interneto prieigos taškai” (Lietuva). Projekto trukmė – 24 mėn. (nuo 2012 m. gegužės iki 2014 m. gegužės mėn.). Projektą finansuoja Europos Saugaus Interneto Programa, koordinuoja vokiečių organizacija Stiftung Digitale Chancen.
Artėjanti Tarptautinė saugesnio interneto diena (vasario 5 d.) vėl gvildens vaikų ir jaunimo saugumo internete problemą. Privaloma nuolat atkreipti visuomenės dėmesį į šią problemą ir apsaugoti vaikus, ypač iš socialiai pažeidžiamų visuomenės grupių, kovojant su neteisėtu ir žalingu interneto turiniu bei elgesiu. Būtent pastarieji vaikai jaučiasi itin nesaugūs ne tik socialinėje aplinkoje, bet ir socialiniame tinkle.

Parengta pagal VIPT asociacijos informaciją

Spausdinti
Facebook komentarai