Bibliotekoje – vakaras, skirtas Tarmių metams paminėti

ramyte12013 m. vasario 22 d., Rita Blauzdytė

 

Tarptautinės gimtosios kalbos dieną Šilutės kraštotyros draugijos folkloro ansamblis „Ramytė”, vadovaujamas Giedrės Pocienės, pakvietė į edukacinę programą „Kožns paukštis saviška gėd”, skirtą Tarmių metams paminėti.
Nuskambėjus ansambliečių atliktai dainai, vakarą pradėjo šio ansamblio dalyvė, lietuvininkų tarmės puoselėtoja, Šilutės pirmosios gimnazijos mokytoja Vaida Galinskienė. Ji kalbėjo, jog renginio metu bus dainuojama žemaitiškai, giedama lietuvininkiškai, o liežuvis bus mankštinamas ir žemaičių, ir šišioniškių šnektomis.

Nieko nelaukdama Vaida Galinskienė pristatė žemaičių ir šišioniškių šnektų ypatybes, tarties subtilybes, perskaitė Hugo Šojaus pasaką „Žiogas ir pelieda”, susirinkusiuosius taip pat įtraukė skaityti pasaką šišioniškių šnekta. Liežuvį teko palaužyti ir šiaurės žemaičių (telšiškių) tarme. Į skaitymus įsitraukė visi renginio dalyviai, bandydami perprasti skirtingas, bet, tuo pačiu, ir panašias šnektas.
Renginio metu buvo ne tik dainuojama, bet ir šokama – ansambliečiai pademonstravo žemaičių ir šišioniškių lietuvininkų šokius. Į šokių sūkurį įsijungė ir visi kiti renginio dalyviai. Iš pasakojimų, interpretacijų, patarimų, dainų, šokių, giesmių susirinkusieji galėjo sužinoti apie šiame krašte vyravusias apeigas, prietarus bei papročius.
Vakaro metu susirinkusieji galėjo apžiūrėti bibliotekoje veikiančią literatūros parodą „Lietuvių kalbos tarmių tyrinėtojai ir išleistos knygos”, skirtą Tarptautinei gimtosios kalbos dienai ir Tarmių metams paminėti.

ramyte2

ramyte3

 

 

Spausdinti
Facebook komentarai