Pasaulinės poezijos dieną skambėjo eilės ir muzika

img 86332013 m. kovo 22 d., Klemensas Stulga

Prieš pat Kalėdas bibliotekoje, rankose laikydama paslaptingą sąsiuvinį, apsilankė buvusi Traksėdžių pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokytoja Nijolė Čepienė. Pokalbio su Traksėdžių bibliotekos bibliotekininke Vida Paldauskiene metu paaiškėjo, kad tas sąsiuvinis – tai mokytojos sukurti ir užrašyti eilėraščiai. Netrukus apie N. Čepienės kūrybinius bandymus sužinojo ir mokyklos vadovai, kuriems autorė mielai pateikė savo kūrinius.

Prabėgo keletas mėnesių. Kovo 21-ąją – Pasaulinės poezijos dieną – bibliotekoje būrelis mokytojų, bendruomenės narių, mokinių jau laukė susitikimo su buvusia pradinių klasių mokytoja N. Čepiene. Susitikimą pradėjo, eilėraščius pristatė ir vertino, į pokalbį įtraukė renginio dalyvius mokyklos direktorė Birutė Morkevičienė. Nijolė Čepienė prisiminė savo vaikystę ir jaunystę, praleistą Šilutėje prie Šyšos upės (Nijolė yra gimusi ir augusi Šilutėje), savo šeimą – darbščius tėvus ir tris seseris.
Nors jau keletą metų N. Čepienė mokykloje nebedirba, tačiau savo darbovietės niekada nepamiršta: lankosi mokyklos šventėse, dalyvauja bibliotekos renginiuose.

Šį kartą pokalbis vyko apie kūrybą: iš kur semiamasi įkvėpimo, kas skatina kurti.
Daugelis N. Čepienės eilėraščių parašyti paprasta, lengva kalba. Pagrindinė tematika – supanti aplinka, gamta, įžymios Šilutės krašto ir Lietuvos vietos – Traksėdžių gamta, Rusnė, Uostadvaris, Kryžių kalnas, be abejo, Šyšos upė, prie kurios prabėgo gražiausi kūrėjos metai.
Kada kilo noras užrašyti mintis? Mokytoja pasakojo, kaip vieną lietingą dieną, kai jau nebedirbo mokykloje, pro savo namų langą stebėjo į mokyklą skubančius vaikus. Tuomet ir ryžosi ne tik užrašyti mintis eiliuota kalba, bet ir pasidalinti savo sukurtais eilėraščiais su buvusiais kolegomis, bendruomenės nariais. Renginio metu savo eilėraščius skaitė ne tik jų autorė – septintos klasės mokinės Jovita, Liuda ir Deimantė raiškiai perskaitė keletą gražiausių eilėraščių. Autorė pirmą kartą turėjo galimybę paklausyti, kaip jos kūriniai skamba „iš šalies”. Gražių žodžių Nijolei Čepienei nepagailėjo mokykloje dirbančios jos buvusios kolegės – pradinių klasių mokytojos, neseniai iš Klaipėdos į Traksėdžius persikėlusi gyventi siuvinių ir rankdarbių meistrė Onutė Gudžiūnienė.
Susitikimo metu muzikos mokytojas Jonas Jurkšas atliko keletą žinomų lietuvių dainuojamosios poezijos autorių sukurtų dainų. Baigiantis renginiui, N. Čepienei buvo pasiūlyta visus eilėraščius išspausdinti atskiroje knygutėje, o mokyklos direktorė autorei įteikė gražų padėkos raštą, gėlių.

img 8639

img 8655 

img 8636

 

Spausdinti
Facebook komentarai