Lankėsi populiarus vaikų rašytojas Vytautas Račickas

zem.naum12013 m. spalio 22 d., Nijolė Rimkienė

Spalio 18 d. Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Žemaičių Naumiesčio filialo kvietimu lankėsi vienas populiariausių vaikų ir paauglių rašytojų Vytautas Račickas. Susitikimas vyko Žemaičių Naumiesčio gimnazijoje. Rašytojo Vytauto Račicko kūryba mėgstama ir skaitoma tiek vaikų, tiek jaunimo. Jau eilė metų rašytojo knygos patenka į skaitomiausių sąrašus.

Renginys prasidėjo muzikine interpretacija, kurią atliko gimnazistės Vygailė Vilčiauskaitė ir Goda Mačijauskaitė. Prie knygomis nukloto stalo stovintį rašytoją Vytautą Račicką pristatė Žemaičių Naumiesčio gimnazijos bibliotekininkė Regina Vingienė.
Rašytojas papasakojo apie save, apie tai, kaip atsiranda literatūros kūriniai, dalinosi savo kūryba, diskutavo. Užsimezgė įdomus pašnekesys tarp auditorijos ir atvykusio svečio. Iškilo klausimas, ar verta skaityti ir ką duoda skaitymas. Po diskusijos tarp autoriaus ir auditorijos, prieita vieningos nuomonės, kad skaityti verta, nes skaitymas lavina vaizduotę, padeda mokytis, pažinti mus supantį pasaulį, turtina mūsų kalbą.
Daugelis knygų sukurtos remiantis tikromis istorijomis. Vytautas Račickas papasakojo „Nebaigto dienoraščio” atsiradimo istoriją. Knygą parašė paprašytas savo kurso draugės, kurios dukra pasitraukė iš gyvenimo. Po knygos išleidimo gavo daug laiškų. Vienas laiškas ypatingai rašytoją sukrėtė, nes viena mergina prisipažino, kad irgi ruošėsi nusižudyti, bet perskaityta knyga pakeitė jos požiūrį.
Tikrais faktais remiantis parašytas romanas „Baltos durys”. Tai narkomano istorija, kuri prasideda nuo nekalto parūkymo ir, kuri baigiasi heroino vartojimu, baisiais baltais milteliais, kurie „moka laukti”, o nutraukti priklausomybę – nepaprastai sunku.
Paklaustas, kiek išleido knygų, rašytojas suskaičiavo net trisdešimt. Kitąmet pasirodys jo nauja knyga „Aš, dviratis, pirmoji meilė ir sumuštinis su sliekais”. Svečias pasakojo, kad vaikų rašytoju tapo todėl, kad po universiteto pateko į vaikų spaudą. Ten išėjo „vaikų rašytojo” kursus. Atsakydamas, kodėl rašo, V. Račickas prisipažino, kad didžiausia paskata rašyti yra tai, kad jo knygos yra skaitomos, jų laukia skaitytojai ir todėl niekada nepritrūksta įkvėpimo. Svečias sakė, kad dažnas jo knygų veikėjas yra teigiamai išdykęs berniukas, judrus, turtingos vaizduotės. Ankščiau jį net pravardžiavo „berniukų rašytoju”. Dar susirinkusieji sužinojo, kad mieliausia rašytojo knyga yra „Berniukai šoka breiką”, kad ilgiausiai knygą rašė du metus, o trumpiausiai – dvi savaites, kad rašyti patinka, nes toks jo darbas ir kad būtinai bus kita knyga, ir būtinai ji bus parašyta vaikams.
Vytautas Račickas paskaitė ištraukas iš knygų „Berniukai šoka breiką”, „Šokoladas iki pirmadienio”, „Lukošiukas”. Pabaigoje susitikimo, rašytojas prisipažino, kad šiais metais, būdamas kūrybinėje stovykloje Švedijoje, parašė eilėraščių, kurie tikriausiai suguls į naują knygą. Keletą jų perskaitė susirinkusiems.
Po renginio vaikai galėjo įsigyti naujų rašytojo knygų su autografu, įsiamžinti nuotraukoje.
Po susitikimo Žemaičių Naumiestyje, Vytautas Račickas išvyko susitikti su Pašyšių ir Katyčių bibliotekų skaitytojais.

 
{gallery}documents/fotogalerija/2013_10_22_zem{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai