Viktorina moksleiviams „Tarmės – kalbos lobynas”

img 88512013 m. lapkričio 27 d., Dalia Vasiliauskytė

Lietuvių kalbos tarmės – unikalus ir archajiškas lietuvių kalbos reiškinys, į kurį atsižvelgiame pagarbiai, kaip į kultūrinį ir istorinį Lietuvos paveldą. Labai svarbu išmokti saugoti ir puoselėti tai, ką dar turime. O įvertinti tarmių grožį ir įvairovę gali tik tas, kuris tai išmano, kuris ne tik apie tai skaitė, bet pats savo ausimis girdėjo.
Lapkričio 21 d. Šilutės Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos šeštokai (mokyt. Dalia Šulcienė) susirinko į F. Bajoraičio viešąją biblioteką pasitikrinti savo žinių viktorinoje „Tarmės –kalbos lobynas”, kurią vedė lietuvininkų drabužiais pasipuošusi bibliotekininkė.

Atvykę moksleiviai buvo susiskirstę į keturias komandas: „Lietuviai”, „Linksmieji lietuvininkai”, „Duona”, „Protai”.
Viktoriną sudarė trys turai. Pirmajame ture vaikams buvo užduota dvylika įvairių klausimų apie tarmes. Šiame ture moksleiviai nestokojo žinių, komanda „Protai” surinko devynis balus. Kitos komandos taip pat neatsiliko. „Duona” ir „Linksmieji lietuvininkai” gavo po vienodą balų skaičių (7,5), komandai „Lietuviai” atiteko septyni balai. Antrajame ture komandos turėjo prisiminti tarmiškų žodžių reikšmes. Čia šauniausiai pasirodė komanda „Lietuviai”, parašiusi net keturias teisingas tarmiškų žodžių reikšmes iš penkių. Trečiąjį, muzikinis turas, sudarė 10 klausimų.
Susumavus trijų turų rezultatus paaiškėjo, kad net trijų komandų rezultatai vienodi, tik komanda „Lietuviai” išsiveržė į priekį dviem taškais ir sulaukė sveikinimų, nes šios komandos žaidėjai tapo geriausiais tarmių žinovais klasėje. Visai klasei už dalyvavimą viktorinoje įteiktas bendras prizas nuo F. Bajoraičio bibliotekos bibliotekininkių. Viktorinos pabaigoje moksleiviams priminta, kad nepamirštų lietuvių kalbos tarmių bei ypač puoselėtų Pamario krašto lietuvininkų tarmę.

 

{gallery}documents/fotogalerija/2013_11_27_tarmes{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai