Advento vakaras subūrė gardamiškius

p10407222013 m. gruodžio 27 d., Diana Formanikaitė

Kūčių vakarą, kaip ir daugumoje religinių švenčių, neišvengiamai susipina krikščioniškos tradicijos ir pagoniški papročiai. Nenuostabu, kad ši data yra reikšminga visiems, dvelkia paslaptimi ir mistika, juk Kūčios – tai saulės sugrįžimo metas, tai paskutinė ilgiausia naktis ir tamsos triumfo apogėjus, po kurio vėl pradeda grįžti šviesusis laikotarpis. Visai suprantama, kodėl būtent šią naktį švenčiamas kūdikėlio Jėzaus gimimas. Juk tai laikas, kai atsisveikinama su praeitimi, pradedama kurti ateitis.

Šį prieššventinį laikotarpį gruodžio 21 d. paminėjo ir Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Gardamo filialo bibliotekos būrelio vaikai, pakvietę mažuosius ir jų tėvelius į advento popietę. Šventinę nuotaiką skleidė kanklių skambesys, mergaičių deklamuojamos eilės apie Kūčias. Vaikai pasakojo mažiesiems apie Kūčių tradicijas, kokius valgius ruošdavo šeimininkės, kokie burtai būdavo buriami ir ką jie reiškė, kokie žaidimai buvo žaidžiami. Dar vaikai pasakojo ką reiškia pats žodis Kūčios, kaip jis skamba kitomis kalbomis.
Susipažinę su Kūčių tradicijomis bibliotekininkų būrelio vaikai iš savo ir svečių suneštų vaišių ruošė Kūčių stalą. Po staltiese jie dėjo šiaudus, kuriuos vėliau traukė ir žiūrėjo ar ilgą, ar trumpą ištraukė, nes lietuviai tikėdavę, kad nuo to priklausys gyvenimo trukmė. Taip pat vaikai skaičiavo, ar yra ant stalo dvylika patiekalų. Susėdę prie stalo sekė pasaką apie Kūčių vakarą, minė mįsles, žaidė žaidimus, palinkėjo ir svečiams visų troškimų išsipildymo laukiant šventų Kalėdų.

p1040723

p1040726

Spausdinti
Facebook komentarai