„Interneto savaitė 2014″ F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje ir jos filialuose

img 06592014 m. balandžio 2 d., Bibliotekos Informacijos skyrius

Šių metų kovo 24–30 dienomis vyko kasmetinė tarptautinė iniciatyva „Interneto savaitė 2014″, kurios tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į naujų technologijų naudą bei plačias pritaikymo galimybes, raginti jaunimą studijuoti bei siekti karjeros IT srityje bei susikurti patiems darbo vietas. Prie šios iniciatyvos prisijungė ir Šilutės rajono savivaldybės Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka ir jos filialai.

Viešosios bibliotekos, Usėnų, Kintų bei Švėkšnos filialų lankytojai kovo 25 d. buvo pakviesti žiūrėti tiesioginę transliaciją iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos „Interneto savaitė 2014. Jūsų saugūs finansai”. Lietuvos banko Priežiūros tarnybos Vartotojų apsaugos ir švietimo skyriaus vyriausiosios specialistės Toma Grinytė ir Irmina Judickaitė pasakojo apie dažniausiai pasitaikančius sukčiavimo tipus, kaip saugiai naudotis e. pinigais ir bankomatais, papasakota apie eurą, kaip naują mūsų šalies valiutą.
Kovo 25–28 dienomis vyko akcija gyventojams „E. deklaravimas? Jums padės e-bibliotekininkas!” Buvo galima apsilankyti Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje ir jos filialuose bei, padedant bibliotekininkams, pasinaudoti GPM lengvatomis bei pajamų mokesčio permoką susigrąžinti tiems, kurie sumokėjo pensijų įmokas į pensijų fondus, taip pat už studijas aukštosiose mokyklose už pirmąjį aukštąjį išsilavinimą, palūkanas už iki 2008 m. pabaigos paimtą kreditą vienam gyvenamajam būstui statyti ar įsigyti, sumokėjo gyvybės draudimo įmokas, per kalendorinius metus pasinaudojo ne visu metiniu neapmokestinamuoju pajamų dydžiu, nepasinaudojo papildomu metiniu neapmokestinamuoju pajamų dydžiu už auginamus vaikus.
F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje kovo 28 d. Šilutės Žibų pradinės mokyklos pirmokams (mokytoja Elena Bardauskienė) vyko integruota informacinė pamoka „Saugesnis internetas – saugesnis vaikas”. Moksleiviai su informacijos sauga susipažino klausydamiesi skaitomos istorijos „Nauji Annos draugai”, pateikiamos kaip animacija. Ši istorija apie tai, kad internetas – tai vieša vieta, apie elgesį internete ir apie paveikslėlių publikavimą bei autorių teises.
Degučių bei Švėkšnos filialo lankytojai interneto savaitės metu taip pat sužinojo, kaip saugiai elgtis elektroninėje erdvėje, o jaunimas, vaikai, kaip saugiai bendrauti socialiniuose tinklapiuose, kokie slypi pavojai , kaip neviešinti informacijos, kaip bendrauti su nepažįstamais draugais, kokiuose puslapiuose nederėtų lankytis ir apie pagrindinę problemą – patyčias.
Mokiniams Traksėdžių ir Usėnų filialuose papasakota apie interneto savaitės naudą, kaip naudotis svetaine www.epilietis.eu. Vaikai buvo kviečiami spręsti informacinių ir komunikacinių technologijų įgūdžių, būtinų darbui, įvertinimo testą „Skillage”, „Sužinok, ar Tavo Facebook profilis yra saugus” ir kitus testus, susipažino su šiuo metu darbo rinkoje didžiausią paklausą turinčiomis profesijomis, nusistatė savo tinkamumą vienai ar kitai profesinei veiklai, stebėjo edukacinius ir profesijas pristatančius nedidelės trukmės filmus.
Jaunam žmogui yra sudėtinga apsispręsti, kokią profesiją pasirinkti. Nuolat girdėdami apie IT profesijų specialistų trūkumą, daugiau apie šias profesijas turėtų sužinoti ne tik vaikai, bet ir tėvai ar mokytojai. Šiam tikslui „Langas į ateitį” svetainėje www.epilietis.eu, skyrelyje „Interneto savaitė 2014″, surinkta ir pateikta informacija apie IT specialisto profesiją, taip pat galima peržiūrėti filmuką „Karjeros planavimo žingsniai”.
Gardamo pagrindinės mokyklos mokiniai rinkosi į Gardamo bibliotekoje surengtą pamoką. Mokyklos socialinė pedagogė Edita Kinčiutė, informatikos mokytoja Jurgita Kasputienė ir bibliotekininkė Diana Formanikaitė mokiniams parodė filmą „Virtualūs priekabiautojai”. Šiame filme atsiskleidžia vienos mergaitės istorija, kurioje pasakojama apie tai, kaip ji nukenčia nuo internete paviešintos melagingos informacijos apie ją ir prie ko tai gali privesti paauglę. Po filmo vaikai pasidalino savo patirtais nuotykiais internete, o socialinė pedagogė mokiniams paaiškino, kur reikia kreiptis susidūrus su internetinėmis patyčiomis.
Tokio pobūdžio savaitė organizuojama jau penktą kartą. Vykstančios iniciatyvos „Interneto savaitė 2014″ veiklos skatina daugiau dėmesio skirti informacinių technologijų žinių gilinimui, žmonėms tvirčiau jaustis darbo rinkoje, saugiai naudotis nuotolinio mokymosi ir kitomis elektroninėmis paslaugomis bei sužinoti daug kitos naudingos informacijos internete.

{gallery}documents/fotogalerija/2014_04_02_interneto_savaite{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai