Knyginės ir meninės interpretacijos Šilutės miesto gimtadieniui

dscf22912014 m. birželio 3 d.

Šeimų arbatinė Žibų kaime. Šventinį miesto gimtadienio rytmetį bibliotekininkai pakvietė miestelėnus į tradicinius šeimų gimtadienio pusryčius Vydūno skverelyje įsikūrusioje Žibų kaimo arbatinėje.

Prisiminus praėjusiais metais čia atidarytą ir veikusią jaukią arbatinę, skverelyje kūrenosi senovės Lietuvių aukuras, buvo pristatomos pagoniškos Lietuvos arbatos gėrimo tradicijos su aprėdais ir arbatos pateikimo ritualu.

Idėją tuomet bibliotekininkams padėjo įgyvendinti vaikų lopšelio-darželio „Pušelė” mažųjų ir suaugusiųjų meno kolektyvo atlikta stilizuota programa. Per ją renginio dalyviams buvo papasakota apie pagonių garbintą ugnį ir ant jos molio induose kaitintą vandenį, pagardintą įvairiomis džiovintoms uogomis, šaknimis, lapais ir šakelėms, apie žolelių užpilus, jų magiją, rinkimo ir rišimo bei užkalbėjimo būdus.

Pratęsdami dar jauną bibliotekininkų tradiciją ir šiais metais buvo sukviesti šilutiškiai į Vydūno skverelį papusryčiauti, idant pasistiprinę įgytų magiškų galių dalyvauti kituose šventiniuose renginiuose. Vizualizuotoje arbatinėje su šimtamečiais „samovarais”, Naisių vasaros teatro aktoriai subūrė vaikus, tėvelius, senelius ir jų draugus žaismingai muzikinei programai „Vaikams, tėveliams ir jų draugams”. Vaikų lopšelio-darželio „Pušelė” auklėtiniai parodė programą „Pamario krašto Sekminės „Piemenukai virsta kūlio” (vadovė Irena Žėkienė), o mažieji „Raudonkepuriukai” savo programa „Virš sodo pakilo saulužė, sukvieskim kiemelin visus” (vadovė Lina Lekšienė) dalyvius kvietė pasitikti saulutę.

Šeimų pusryčių dalyviai susipažino su originaliai pristatytais Šilutės krašto papročiais ir tradicijomis. Jaunųjų knygos bičiulių būrelio „Galvočiukai” nariai žaidė nuotaikingą improvizuotą programą „Beveik jūros arkliukai” (pagal Rasos Aškinytės knygutę vaikams „Beveik varlės”) (vadovė bibliotekininkė Liuda Nausėdienė).

Kad šeimų pusryčiai būtų sotūs, arbatinėje veikė kepyklėlė „Ragaišiukas”, kurioje spėriai darbavosi mažieji kepėjukai iš Žibų pradinės mokyklos su vyriausiomis kepėjomis, mokytojomis Rasa Jankauskiene ir Daiva Šarlauskiene.

Šventės metu buvo pristatyta konkurso „Donelaitika: kompiuterinės grafikos interpretacijos” dalyvių paroda bei apdovanoti laureatai ir dalyviai. Šiam konkursui savo darbus pateikė Šilutės Vydūno gimnazijos (mokytoja Tatjana Balvočienė), Šilutės pirmosios gimnazijos (mokytojas Alvydas Ežerinskis) bei Šilutės Pamario pagrindinės mokyklos (mokytojas Ričardas Čaikys) mokiniai.

Bibliotekininkai dėkingi dideliam būriui rėmėjų, be kurių jos šventiniai renginiai nebūtų įvykę. Smagių, nuotaikingų, gyvai atliekamų muzikinių kūrinių „Naisių vasaros” teatro aktoriai nepagailėjo ir Vydūno skverelyje, ir vakarinio koncerto Vasaros kiemelyje metu, pristatydami betarpišką, nuotaikingą dainuojamosios ir liaudies dainų programą „Laukuose dobilas raudonas”. Šis teatras yra vienintelis nekomercinis teatras Lietuvoje, kuris suteikia galimybę džiaugtis spektakliais ir muzikinėmis programomis nemokamai mažiems ir dideliems, yra tikras lietuvių literatūros skleidėjas. Kolektyve tik profesionalūs aktoriai ir režisieriai, o jo tikslas – rodyti lietuvišką dramaturgiją. Muzika, judesys, dainuojamoji poezija – toks Naisių vasaros teatro repertuaras. Visų sumanymų – Naisių teatro, muziejų, renginių, serialo Naisių vasara mecenatas yra agronomas, ūkininkas Ramūnas Karbauskis.

Renginio organizatoriams buvo smagu pastebėti, kad miesto gimtadienio pusryčius pamėgo nemažai miestelėnų šeimų: Paulauskų, Nausėdų, Urnikių, Kairių, Židonių, Sirtautų ir daug kitų.

Jau Fridricho Bajoraičio viešajai bibliotekai priklausančiame pastate (Tilžės g. 12) atidaryta Šilutės r. vaikų meno mokyklos Dailės skyriaus mokinių kūrybinių darbų paroda – pirmoji ekspozicija „Paveikslai – atgijusioms sienoms”.

Renginį rėmė UAB „Virekta” (vadovas Artūras Vitkus), Organizacija „Pagalba Lietuvai – tikėjimas, viltis, meilė (atstovas Tadas Girčius), UAB „Skaitiklis” (vadovas) Adolfas Nausėda, šilutiškiai Marijus Budraitis bei Alvyda ir Egidijus Vidrinskai.

Arbatą „samovaruose” virė bibliotekos bičiulis, šilutiškis architektas Algimantas Petravičius. Jam talkino anūkas Kristijonas.

Visiems padėkota, gražių padėkos žodžių rėmėjams negailėjo viešosios bibliotekos direktorė Dalia Užpelkienė.

Bibliotekoje „Skulptoriai skaito Donelaitį. Šilutės miesto šventės dieną, Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje, atidaryta Tarptautinio bronzos liedinimo simpoziumo paroda „Skulptoriai skaito Donelaitį”. Ši paroda – Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisijos, bei Donelaičio 300 metų sukakties minėjimo 2010-2014 metų valstybinės programos dalis. Lietuvos dailininkų sąjungos skulptorių sekcija, vykdant tęstinį projektą „Skulptoriai skaito Donelaitį” jau penkti metai, šį jubiliejų, pažymi vis nauja skulptūros darbų kolekcija. Kiekvienais metais išliedinama iki dvylikos mažosios plastikos darbų, iš kurių sudaroma išliedintų skulptorių profesionalų kūrinių kolekcija ir pristatoma miestuose, susijusiuose su Kristijono Donelaičio vardu ir lietuvybe. Paroda jau pristatyta Vilniuje, Karaliaučiuje (dabar Kalinigradas, Rusija), Gerlicuose (Vokietija), Varšuvoje ir Seinuose (Lenkija). Šilutėje pristatoma 2010–2013 metais bronzos liedinimo simpoziumuose nuliedintų darbų kolekcija.

Teminių bronzos liedinimo simpoziumų „Skulptoriai skaito Donelaitį” idėjos atrenkamos konkurso būdu. Lietuvos ir užsienio šalių skulptoriai skaito Kristijono Donelaičio „Metus” juos savaip interpretuodami. Pleneruose, kartu su žymiausiais Lietuvos skulptoriais dalyvauja ir kitų šalių menininkai. Tokiu būdu Donelaitika įgauna tarptautinę reikšmę. Bibliotekoje veikiančioje parodoje, pristatomi skulptorių Dalios Matulaitės, Mindaugo Jūrėno, Vytauto Tallat – Kelpšos, Arvydo Ališankos, Mindaugo Aučynos, Jolantos Balkevičienės, Ryto Jono Belevičiaus, Dariaus Bražiūno, Valdo Bubelevičiaus, Sigitos Dackevičiūtės, Jono Gencevičiaus, Liutauro Griežės, Romualdo Inčirausko, Dariaus Šidlausko, Mindaugo Junčio, Kęstučio Lanausko, Mariaus Zavadskio, Thomo Helbing (Vokietija), László Kova (Vokietija), Paweł Łęski (Lenkija), Bronisław Krzysztof (Lenkija), Liudmilos Bugatovos (Rusija), Piotro Toropovo (Rusija) kūrybos darbai.

Į parodos atidarymą Šilutėje, atvyko projekto kuratorė ir organizatorė, skulptorė prof. Dalia Matulaitė, darbų autoriai – skulptoriai Arvydas Ališanka, Mindaugas Junčys, bei jauna skulptorė Aušra Jasiukevičiūtė, kuri šiais metais, laimėjo konkursą ir dalyvaus vyksiančiame bronzos liedinimo simpoziume. Dalyvavusieji renginyje, turėjo galimybę paklausyti klaipėdiečių aktorių: Sigučio Jačėno ir Aleksandro Šimanskio atliekamų skaitymų pagal Kristijoną Donelaitį. Skambėjo poemos „Metai” fragmentai, Mažosios Lietuvos poeto Fridricho Bajoraičio, bei poeto Pauliaus Drevinio eilės, fragmentai iš Justino Marcinkevičiaus poemos „Donelaitis”. Aktoriai skaitė ir išdainavo rašytojo Rimanto Černiausko novelę „Laiškai” iš leidybai parengtos knygos „Tolminkiemio istorijos”. Jiems pritarė ir kankliavo Algytč Merkelien.

F. Bajoraičio viešoji biblioteka kviečia lankytojus pasinaudoti galimybe ir apžiūrėti eksponuojamą skulptūrų parodą iki liepos 12 dienos.

 

{gallery}documents/fotogalerija/2014_06_03_miesto_svente{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai