Pirmosios knygos pristatymas Traksėdžių bibliotekoje

pirmosios knygos pristatymas traksedziu bibliotekoje 72014 m. birželio 26 d., Klemensas Stulga   

Sakoma, kad kiekvienas žmogus turi neatskleistų talentų, gebėjimų. Reikia tik postūmio iš šalies, gero žodžio, padrąsinimo.

Beveik visą savo pedagoginę biografiją paskyrusi Traksėdžių pagrindinei mokyklai pradinių klasių mokytoja Nijolė Čepienė tik išėjusi užtarnauto poilsio pradėjo kurti eilėraščius.

Tiesa, prieš keletą metų, kai mokyklą baigė dešimtokai, kadaise buvę jos pradinės klasės ugdytiniai, išgirdo savo buvusios mokytojos eilėraštį. Dar didesnis ne tik mokinių, bet ir mokytojų nustebimas buvo, kai visi sužinojo, jog šio eilėraščio autorė – pati mokytoja Nijolė.

Turėdama daugiau laisvo laiko N. Čepienė vis dažniau į rankas paimdavo rašiklį, ir tai, ką mato, ką jaučia pradėjo užrašinėti į storą sąsiuvinį. Taip pamažu kaupėsi pirmieji neįmantrūs eilėraščiai apie gamtą, medžius, Traksėdžių apylinkes, į mokyklą skubančius ir iš jos grįžtančius vaikus.

Būdama nuolatinė Traksėdžių bibliotekos skaitytoja, apie savo kūrybinius bandymus kartą prasitarė bibliotekininkei Vidai Paldauskienei, kuri ne tik įvertino kūrybinius bandymus, bet ir patarė nunešti eilėraščių sąsiuvinį mokyklos direktorei, lietuvių kalbos mokytojai Birutei Morkevičienei. Taip prasidėjo kelias į pirmąjį eilėraščių rinkinį. Buvo peržiūrėti rankraščiai, pateikta pastabų ir patarimų. Netrukus pavyko užmegzti ryšį su Vilniaus leidykla InSpe. Leidyklos redaktoriai maloniai sutiko bendradarbiauti: prasidėjo susirašinėjimas elektroniniu paštu, knygos maketavimas, įvairių techninių klausimų aptarimas.

Kad pirmoji N. Čepienės knyga būtų patraukli, graži, nemažai pastangų įdėjo ir iliustracijų autorė – Traksėdžių pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja ikimokykliniam ugdymui Rita Užgalienė.

Pagaliau knyga gražiu pavadinimu „Viską gali ruduo” buvo išleista, o birželio 26 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Traksėdžių filiale įvyko jos pirmasis viešas pristatymas.

Į knygos pristatymą atvyko nemažai Traksėdžių knygų mylėtojų, Nijolės Čepienės seserys, Traksėdžių pagrindinės mokyklos darbuotojų.

Apie knygą, jos atsiradimą papasakojo redaktorė Birutė Morkevičienė, kalbėjo bibliotekininkė Vida Paldauskienė, iliustracijų autorė Rita Užgalienė, savo nuomonę išsakė Traksėdžių moterys, nuoširdžiai savo buvusią pradinių klasių mokytoją sveikino Traksėdžių pagrindinės mokyklos mokytoja metodininkė Snaigė Svipaitė, apie savo pirmąjį leidinį, be abejo, papasakojo ir pati autorė. Iš Nijolės, kuri savo gimimo dieną švenčia rugsėjo pirmąją, žodžių supratome, kad žodis „ruduo” knygos pavadinime neturi liūdno, rūstaus atspalvio. Juk tai metas, kai gamta ne tik ruošiasi giliam žiemos miegui, bet ir yra dosni įvairiausių gėrybių, o ankstyvas ruduo ryškiomis spalvomis gali drąsiai rungtis su pavasariu ar vasara.

Kol susitikimo dalyviai prie kavos puodelių aptarinėjo knygą, keletą įdomių, net vyresnės kartos žmonėms negirdėtų, romansų atliko muzikos mokytojas Jonas Jurkšas.

{gallery}documents/fotogalerija/2014_06_26_Traksedziai{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai