Bibliotekoje moksleiviai kūrė knygos ženklą – ekslibrisą

grafikos kurimo studija moksleiviams 72014 m. rugsėjo 20 d., Dalia Vasiliauskytė

Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje saulėtą rugsėjo 19 d. popietę moksleiviai susirinko į edukacinį kūrybinį „Grafikos kūrimo stovyklos-studijos” užsiėmimą, kurio metu Šilutės r. vaikų meno mokyklos Dailės skyriaus mokytojas Andrius Sirtautas mokė kurti ekslibrisus. Pradžioje dalyviai supažindinti su grafikos meno subtilybėmis, atlikimo būdais, knygos ženklo – ekslibriso – kūrimu. Susirinkusiems smalsiems jaunuoliams paaiškinta, kad jie kurs ekslibrisus naudodami tradicinę lino raižymo techniką.

Jiems pademonstruota, kaip reikėtų taisyklingai išraižyti kūrinį, kaip laikyti įrankius, kad lengviau sektųsi darbas ir, svarbiausia, parodyta, kaip taisyklingai raižyti žodį, nes kuriant ekslibrisą raides reikia rašyti atvirkščiai – iš dešinės į kairę, kad atspausdinus ekslibrisą būtų galima teisingai perskaityti žodį.

Išklausę teorinę dalį moksleiviai su dideliu entuziazmu ėmėsi kurti savo sugalvotus kūrinius, kuriuose reikėjo įrašyti žodį exlibris. Darbuose turėjo atsispindėti dalyvio asmenybė. Viena dalyvė nusprendė išraižyti išmanųjį telefoną, kita – ausines, nes labai mėgsta klausytis muzikos, bet dauguma sugalvojo įamžinti knygą, nes dažnai lankosi bibliotekoje, skaito knygas.

Pagaminus darbelį buvo leista patiems padengti jį tušu bei per specialų rankinį spaustuvą jį atsispausdinti. Nors sukant aparatą reikėjo nemažai jėgos, tačiau tai neatbaidė jaunųjų kūrėjų ir jie varžėsi, kas daugiau ir greičiau atsispausdins savo darbų. Atmosfera tapo ypač žaisminga ir nuotaikinga, o pasibaigus užsiėmimui visi skirstėsi nešini pačių sukurtais darbeliais bei džiaugėsi įgytomis grafikos meno teorinėmis ir praktinėmis žiniomis.

Ekslibrisai bus panaudoti kuriant bibliotekos reklaminę atributiką: skirtukus, kvietimus, kalendorius, iliustracijas ir pan. Pasibaigus visiems numatytiems stovyklos užsiėmimams planuojama surengti keliaujančią sukurtų darbų parodą.

Šiais metais bus surengta ir daugiau edukacinių kūrybinių „Grafikos kūrimo stovyklos – studijos” užsiėmimų bibliotekos filialuose. Vilkyčiuose, Ž. Naumiestyje, Rusnėje užsiėmimai vyks spalio ir lapkričio mėnesiais, juose kviečiami dalyvauti Pamario krašto vaikai (nuo 12 metų), jaunimas ar net suaugusieji. Kviečiame nepraleisti unikalios ir vienintelės galimybės sukurti savo asmeninį ekslibrisą ar kitą mažosios grafikos kūrinį.

{gallery}documents/fotogalerija/2014_09_20_mokyklele{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai