Roko Flick romanuose – tik stiprios valios moterys

R. Flick knygos pristytymas 2014 m. rugsėjo 23 d., Dalia Pupšytė

Įgyvendinant Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos inicijuojamo projekto „Bibliotekos pažangai 2″ iniciatyvą „Atrask vaikystės biblioteką” Šilutės Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka kvietė ir ragino žinomas šalies asmenybes tapti jos globėjais. Bendradarbiauti sutiko kraštietis rašytojas, archeologas, ekonomistas, habilituotas socialinių mokslų daktaras prof. Rokas Flick. Rugsėjo 18 d. jis susitiko su bibliotekos darbuotojais, vėliau ir su Pamario bendruomene. Pirmojo susitikimo metu globėjas pasidalijo prisiminimais apie savo vaikystės ir jaunystės miestą Šilutę, jos žmones, čia lankytą biblioteką. Numatytos ir aptartos bendradarbiavimo kryptys: jaunimo auklėjimas ir švietimas, kultūrinės edukacijos, istorinės atminties iniciatyvos, kt.

Tą pačią dieną Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje šilutiškiams pristatytas kraštiečio R. Flick naujas istorinis romanas „Emma, pastoriaus duktė”.

Autorius skaitytojui žinomas kaip vienaveiksmės monologinės dramos apie garsias Lietuvos moteris „Ištiesk pagalbos ranką man”, publicistikos knygų „Mitingų metas, sudrebinęs Lietuvą”, „Atrastoji žemė” bei istorinių romanų „Šiaurės Sachara” ir „Paskutinis traukinys” autorius. Už abi pastarąsias knygas 2012 m. R. Flick įteikta tarptautinio literatūrinio rudens konkurso „Prisijaukinkim žodį, paukštį, debesį…” Prozos nominacija.

Šiais metais leidykla „Alma littera” išleido naujausią trečiąjį R. Flick istorinį romaną „Emma, pastoriaus duktė”. Tai keturių kartų istorija, nukelianti į XVII amžiaus Austriją, kupina dramatiškų to meto įvykių. Joje pasakojama apie zalcburgiečių šeimą, išgyvenusią prievartinę tremties kelionę į Prūsiškąją Lietuvą, kurioje jų laukė sunkūs išbandymai norint sutarti su vietos gyventojais lietuvininkais. Susitikimą moderavo literatūrologė Jovita Saulėnienė. Anot literatūrologės, šis romanas „ jau kūrinio pavadinimu orientuoja skaitytoją į evangelikų tikėjimą, tai šeimos saga, kurioje atskleidžiami svarbiausi Langių šeimos įvykiai: vestuvės, krikštynos, laidotuvės… Čia gausu papročių, tradicijų aprašymų, spalvingų gamtos vaizdinių. Pasakojimas, labai gyvas, sodrus, intriguojantis, prisotintas istorizmų, tarmybių”.

Romano autorius R. Flick pripažino rašantis tik apie stiprios valios moteris. Paklaustas, kaip gimsta jo romano personažai, jis atsakė: „Dažnai mėgstu stebėti žmones iš šono, taip akomuliuojasi būsimieji knygos personažais, kai kurie romano veikėjai vizualizuojasi iš artimųjų aplinkos, pažįstamų rato. Taip gimė pagrindinė romano veikėja Emma – stipri, išdidi asmenybė, tvirto tikėjimo, visada einanti į priekį, nepalūžtanti net pačiais sunkiausiais gyvenimo momentais”.

Knygos pristatymo metu vaizdžias romano ištraukas iš Prūsų Lietuvos gyvenimo skaitė rašytojo žmona, aktorė Regina Arbačiauskaitė-Flick. Renginyje dalyvavo Šilutės rajono savivaldybės mero pavaduotojas Algirdas Gečas. Tardamas žodį jis, kaip istorikas, įžvelgė pozityvųjį Emmos simbolinės figūros atsiradimą Prūsų Lietuvoje, tarsi katalizatorių, sujungusį dvi skirtingas tautas. Knygos sutiktuvėse dalyvavo gausiai susirinkę knygos autoriaus bendraklasiai, bičiuliai, ištikimieji skaitytojai.

R. Flick Šilutės F. Bajoraičio viešajai bibliotekai padovanojo keletą istorinio romano „Emma, pastoriaus duktė” egzempliorių, kurie praturtins bibliotekos fondus kraštiečių kūryba ir lauks savo skaitytojų.

 

{gallery}documents/fotogalerija/2014_09_23_flick{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai