Dalios Žibaitienės knygos „Tarp dienos ir nakties” sutiktuvės

IMG 12015. balandžio 24 d., Dalia Pupšytė

Lietuvos bibliotekininkų draugija 2015 metų balandžio 23 – 29 dienomis skelbia 15-ąją Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę. Jos tema – ,,Biblioteka: informacija ir žinios – kiekvienam”. Šiandien bibliotekos – tai daugiau nei pastatai, daugiau, nei lentynos su knygomis. Tai laisvė rasti informaciją kur ir kada bebūtum, tai galimybė prieiti prie milžiniškų mokslinės informacijos duomenų saugyklų, prie unikalių skaitmeninio kultūros paveldo archyvų. Tai fizinė ir virtuali aplinka mokymuisi, kūrybinei ir socialinei asmenybės raiškai.

Pasitinkant Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, balandžio 24-osios popietę Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje rinkosi šilutiškiai ir svečiai į šventę, minties ir jausmo dalybas, gerbiamos pedagogės, literatės, poetės Dalios Žibaitienės dešimtosios, jubiliejinės, knygos „Tarp dienos ir nakties”, kurioje publikuojami eilėraščiai ir tikros istorijos, sutiktuves. Renginį vedusi mokytoja metodininkė Dalia Šulcienė pristatė solidų autorės kūrybos kraitį. Nors Pamario krašto šviesuolė kūrė visą gyvenimą, laisvai skelbti savo kūrybą pradėjo tik Nepriklausomoje Lietuvoje. Pirmoji D. Žibaitienės poezijos knyga viltingu pavadinimu ,,Paukštis giesmę kartos” publikuota 1997 metais. Anot D. Šulcienės, pirmieji eilėraščiai – tarsi suspaustos spyruoklės, kurios paleistos pribloškia prasmės gyliu. Ilgą sovietmetį brandinti, mintyse kurti, slėpti kūriniai – minties koncentracijos pavyzdžiai, poezijos grynuoliai. Vėliau D. Žibaitienė lieka ištikima filosofinio eilėraščio žanrui ir pradeda skirtingų kūrybos žanrų paieškas, gręžiasi į savo giminės ištakas, praeitį. Publikuojamos jos memuarų knygos ,,Gyvenimas, nutekėjęs kaip upė” ir ,,Dainininko likimas. Tonius”. Tai istorijos apie dramatiškus Lietuvos, giminės, šeimos, žmogaus gyvenimo vingius ir likimą.

Anot D. Šulcienės, vakaro metu pristatytos knygos ,,Tarp dienos ir nakties” pavadinimas toliau veda lyginimo keliu: diena – naktis, šviesa – tamsa, gėris – blogis, pasaulio darna ir netobulumas, žmogaus galimybės ir silpnybės. Skaitytojui pateikiami skirtingi žanrai – eilėraščiai ir tikros istorijos.
Susitikimo metu Šilutės kamerinio dramos teatro aktorė Alma Rimkevičiūtė skaitė nuotaikingas knygos ištraukas, kur aprašyta Žibaičių šeimos atostogų kelionė į Vitino kaimelį prie Juodosios jūros. Ši išvyka kupina nuotykių ir net kurijozinių istorijų.
Renginyje kartu su knygos autore dalyvavo ir jos šeima: knygos redaktorius Anatolijus Žibaitis ir knygos nuotraukų autorė, dukra Daina Vaitiekūnienė. Anūkė Anika Vaitiekūnaitė atliko solines dainas. Knygos sutiktuvėse D. Žibaitienę sveikino kolegos, draugai, mokiniai, ištikimi jos kūrybos bičiuliai. Žodį tarė Šilutės rajono savivaldybės mero pavaduotojas Algiras Gečas bei autorės bendražygė, Hermano Zudermano literatūrinės kraštotyros klubo narė, nuolatinė D. Žibaitienės kūrybos skaitytoja, pristatytoja, vertintoja Dana Janutienė. Taikliai parinktomis nuotraukomis, atspindinčiomis knygos dvasią, žavėjosi „Pamario” žurnalistė ir fotografė Laima Putriuvienė. Kolegė literatė Irena Arlauskienė autorės poezijoje įžvelgė „Renesanso laikų drobes”. Techninė redaktorė Rolanda Saulevičienė, kuri rūpinosi knygos pavidalu, pasidalino sunkumais ir džiaugsmais rengiant knygą „Tarp dienos ir nakties”. Šilutės M. Jankaus pagrindinės mokyklos 5b klasės moksleiviai Monika Montvidaitė, Ugnė Dėnaitė, Benas Sokolovas ir Paulius Stasytis paruošė vaidybinę miniatiūrą pagal autorės vaikams skirtą knygą „Ne vienas”.
D. Žibaitienės kūrybai abejingų nėra. Autorė visoje Lietuvoje turi savo skaitytojų ratą. Tai liudija nuolatos gaunami netikėti, malonūs laiškai ir telefoniniai skambučiai iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių, įvairių profesijų žmonių, kuriems teko pažinti jos kūrybą. Paėmus visas knygas į glėbį, tarsi matomas autorės gyvenimas. Skaitant eilėrašius jaučiama, pamatoma, keliaujama, gyvenama. Pagal jos eiles kuriamos dainos.

Daugiau renginio nuotraukų. 

Spausdinti
Facebook komentarai