Susitikimas su Stasiu Mėlinausku Bikavėnuose

Susitikimas su Stasiu Mėlinausku Bikavėnuose2015 m. balandžio 30 d., Daiva Puidokienė

Balandžio 24 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Bikavėnų filiale buvo paminėta jubiliejinė 15-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Čia pristatyta jau antroji ilgamečio „Pamario” laikraščio žurnalisto Stasio Mėlinausko knyga „Macikai: sugrįžimai atminties taku”.

„Nė vienas Šilutės krašto kampelis nematė tiek dramų, tragedijų, kiek jų regėjo Macikai”, – skaitė ištraukas iš knygos autorius. Reikėjo nemažai pastangų ir laiko kol visa sukaupta medžiaga savo lėšomis buvo sudėta į vieną leidinį. Informacija buvo paruošta remiantis archyvų duomenimis, Šilutės muziejaus informacija, buvusių karo belaisvių ir civilių kalinių atsiminimais, to meto įvykių liudininkų pasakojimais ir autoriaus medžiaga, sukaupta per ilgus žurnalistinio darbo metus. „Pamaniau, jeigu aš neparašysiu apie buvusį Macikų lagerį, jo istoriją, gal niekas ir neparašys”, – teigė S. Mėlinauskas. Knygoje yra ir Macikų lageryje 1948–1955 metais mirusių kalinių sąrašas.
Susitikimas su Stasiu Mėlinausku BikavėnuoseSavo prisiminimais pasidalino Aušbikavio kaime gyvenanti 82 metų Vanda Kasnauskienė, kurios tėtis Stanislovas Montrimas taip pat kalėjo Macikų lageryje. Namiškių atneštą maistą dažniausiai atimdavo stipresnieji, tad jam iškęsti baisaus gyvenimo ir bado nepavyko.
Bikavėniškiai dar ilgai su svečiu bendravo bibliotekoje prie puodelio arbatos.

 

Spausdinti
Facebook komentarai