„Maža kelionė – dideli pasiekimai“: Šilutės bibliotekininkai įgyvendino projektą Lenkijoje

Šilutiškiai kartu su Balstogės Lukašo Gurnickio bibliotekos direktoriumi Jan Leonczuk (viduryje)2015 m. rugsėjo 1 d., Dalia Pupšytė, Ignė Zarambaitė
Lietuvos Respublikos Seimas 2015-uosius metus paskelbė Etnografinių regionų metais. Tad skirtinguose krašto regionuose vyksta įvairaus masto renginiai ir iniciatyvos, kuriomis siekiama atskleisti etnografinių regionų išskirtinumą ir bendrystę.
Šia proga Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos jaunųjų bibliotekininkų grupė kartu su partneriais iš Balstogės Lukašo Gurnickio bibliotekos (Lenkija) vykdė projektą „Maža kelionė – dideli pasiekimai” (projekto organizatorė Dalia Pupšytė), finansuotą Šilutės rajono savivaldybės Jaunimo programos.

Projektu buvo siekiama skatinti jaunimo tarpkultūrinį dialogą, plėtoti tarptautinėje plotmėje Mažosios Lietuvos etnografinio regiono ir Palenkės vaivadijos jaunimo bendradarbiavimą, skatinti jaunų žmonių domėjimąsi bendra istorija, etnokultūra, tradicijomis, puoselėti tarpkultūrinius ryšius, užmegzti ir tęsti profesinę tarpbibliotekinę partnerystę su Balstogės miesto biblioteka tolimesniems ateities bendradarbiavimo sumanymams įgyvendinti. Projektas buvo vykdomas Palenkės vaivadijos Balstogės mieste rugpjūčio 24–26 dienomis.

Projekto programa apėmė keletą pagrindinių dalių: vyko abiejų regionų – Mažosios Lietuvos ir Palenkės vaivadijos – tautinių kostiumų vizualus pristatymas, demonstravimas, pažintis su etnografine atributika, regionų skiriamąja simbolika; žygis pėsčiomis „Ar žinai, kur apsigyvenai?” po Balstogės senamiestį, stengiantis savarankiškai, vadovaujantis žemėlapiu, per tam tikrą laiką rasti pažymėtus vietos istorinius objektus, klausantis lenkų grupės atstovo pasakojimų apie objektų istoriją, žymias vietos asmenybes. Surengtas savo regiono ir miesto pristatymas. Daugelį sudomino pažintis su kulinariniu paveldu ir degustacija „Susipažinkime dviejų šalių virtuvėje”. Vėliau aplankyta Balstogės Lukašo Gurnickio biblioteka ir jos miesto filialai, dalintasi patirtimi, bibliotekininkystės darbo metodais ir praktika.

Projekto metu vyko edukaciniai užsiėmimai, buvo kuriami regionų ženklai, piešiama abiejų kraštų simbolika, partneriams pristatytas Mažosios Lietuvos etnografinis regionas, unikali Pamario gamta, XIX a. pastatų architektūra, lietuvininkų aprangos detalės, būdingos spalvos bei raštai. Lenkai domėjosi F. Bajoraičio viešosios bibliotekos išleistu „Lietuvininkų tarmių žodynu”. Savo ruožtu jie papasakojo apie savo regioną, akcentuodami, kad skirtumai tarp Palenkės vaivadijos ir Mažosios Lietuvos regionų nėra labai dideli, galima įžvelgti nemažai panašumų, juolab prisimenant istoriją – XV a. Palenkės kraštas (lenk. Podlasie) buvo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės lenkiškojo pasienio ruožas. Užsiėmimų metu buvo piešiami abiejų šalių regionų tautiniai kostiumai, raštų akcentai, spalvų deriniai. Surinkta vaizdinė ir informacinė medžiaga bus panaudota lankstinukui apie Lietuvos ir Lenkijos jaunimo bendradarbiavimo projektą.

Šilutiškiai demonstravo trumpo metražo filmus „We are happy from Šilutė Library” („Mes laimingi Šilutės bibliotekoje”) ir „Diena bibliotekoje”, skirtą Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės konkursui „Biblioteka: informacija ir žinios – kiekvienam”, kuris buvo įvertintas II vieta. Ši netradicinė veikla sudomino Balstogės bibliotekininkus. Anot jų, tokios dinamiškos, netradicinės veiklos Lenkijos bibliotekose dar nepropaguojamos. Lukaszo Gornickio biblioteka turi gerai žinomą informacijos centrą ir skleidžia žinias apie regioną, plėtoja leidybinę veiklą. Per metus parengiama ir išleidžiama apie 20 knygų, leidžiami du žurnalai apie bibliotekinį darbą. Čia rengiami knygų debatų klubai, mieste yra 14 klubų, kiekvieną trečiadienį vyksta susitikimai su rašytojais, kurių metu siekiama populiarinti krašto literatūros kūrėjus, miesto bendruomenę supažindinti su jų darbais. Šalia kitų veiklų plėtojama kultūros sklaidos misija, populiarinamos itin vertingos knygos ir vykdomos skaitymo skatinimo programos. Atsižvelgiant į tai, kad Balstogėje gyvena daug skirtingų tautų žmonių, biblioteka yra sukaupusi ir didžiuojasi tautinių mažumų literatūros kolekcija. Esama ypatingai vertingų knygų: antikinės ir kitos senosios literatūros, dedikuotų, autografuotų leidinių.

Lukaszo Gornickio biblioteka turi 16 filialų, išdėstytų Balstogės mieste. Visi filialai paeiliui atnaujinami. Šilutiškiai lankėsi filiale Nr.14, kuris prieš trejus metus buvo renovuotas ir pritaikytas neįgaliesiems bei specialių poreikių turintiems lankytojams. Filiale įdiegta moderni technika, skirta silpnaregiams ir kurtiesiems, liftai judėjimo negalią turintiems bibliotekos lankytojams. Visas filialo rūsys skirtas spaudiniams skaitmeninti.

Balstogė – svetingas miestas su savu charakteriu, kuris jau XVIII a. Lenkijos etmono Jano Klemenso Branickio laikais garsėjo prašmatniu skoniu ir ištaigingomis puotomis. Miesto centre, gėlynų, skulptūrų, fontanų ir sodų, apsuptyje , stovi jo viena gražiausių baroko rezidencijų, kuri visiškai pelnytai gali būti vadinama Lenkijos Versaliu. Šilutiškiai turėjo galimybę apžiūrėti rūmų didžiąją aulą, vestibiulį, koplyčią bei dviejų aukštų parką, kurio viršutinis parkas primena Versalio sodus, apatinis – Anglijos sodus. Rūmuose įsikūrusi įspūdinga Balstogės medicinos universiteto biblioteka.

Šilutiškiai bibliotekininkai ir jų draugai iš Balstogės Lukašo Gurnickio bibliotekos įžvelgia abipusės partnerystės naudą, nes atradę tarpusavio bendrystę ir pasisėmę naujų žinių galės pasisemti idėjų ateities darbams ir iššūkiams savo bibliotekose.

 Lukašo Gurnickio pagrindinė biblioteka„Maža kelionė – dideli pasiekimai“„Maža kelionė – dideli pasiekimai“„Maža kelionė – dideli pasiekimai“„Maža kelionė – dideli pasiekimai“„Maža kelionė – dideli pasiekimai“„Maža kelionė – dideli pasiekimai“Branickių vasaros rezidencija

Spausdinti
Facebook komentarai