Kalėdinė bibliotekininkų išvyka į Klaipėdą ir vakarinę Palangą

IMG 68552015 m. gruodžio 31 d., Žaneta Jokužytė

Kasmet artėjant Kalėdoms Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos bibliotekininkai ir filialų darbuotojai laikosi gražios tradicijos – kartu susiburti, aplankyti kituose miestuose dirbančius kolegas, nuvažiuoti į Klaipėdoje vykstančius kultūrinius renginius ir būtinai ant Palangos tilto ištarti šventinius linkėjimus vienas kitam. 

Tad gruodžio 23-iosios rytą kelionė prasidėjo. Pradžioje bibliotekininkai užsuko į Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos Venckų bei Slengių (Gindulių) filialus, įsikūrusius renovuotose patalpose. Svetingai kolegas pasitiko J. Lankučio bibliotekos direktorius Juozas Gutauskas bei direktoriaus pavaduotoja Diana Ciparienė. Šiose jaukiose bibliotekėlėse kalbėta apie veiklos perspektyvas, šiuolaikinius bibliotekinio darbo metodus, pasidalinta patirtimi, apžiūrėtos filialų erdvės. Beje, Slengių filialo įkurtuvės įvyko visai neseniai – gruodžio 11-ąją, o jame jau renkasi nemažas būrys mažųjų ir suaugusiųjų. Pasak bibliotekininkės Rūtos Znakovienės, juos čia traukia ne tik jauki aplinka, bet ir akcijos „Knygų Kalėdos” metu padovanotos naujos knygos.
Vėliau autobusas pajudėjo link Klaipėdos, kur Prano Domšaičio galerijoje bibliotekininkai aplankė Japonijos fondo kilnojamąją parodą „Japonijos lėlės”. Populiarindamas Japonijos meną ir kultūrą, fondas kartu su užsienio šalių muziejais rengia tradicinio ir šiuolaikinio japonų meno parodas, organizuoja kilnojamąsias tapybos, keramikos, amatų, graviūrų ir fotografijų parodas, keliaujančias aplink pasaulį. Tarpininkaujant Japonijos ambasadai Lietuvoje, keliaujanti lėlių paroda pasiekė ir Klaipėdą. Parodai buvo atrinkti ryškiausi šiuolaikinių meistrų įvairių žanrų lėlių pavyzdžiai. Tai lėlės, vaizduojančios vaikus, imperatoriaus rūmų gyventojus, karius ir karžygius, dievus, demonus, pasakų, legendų, no ir kabukio teatro veikėjus. Galerijos darbuotoja papasakojo, kad nuo senų laikų lėlės yra svarbi japonų kultūros, kasdieninio ir dvasinio gyvenimo dalis. Japonija kartais net vadinama lėlių šalimi. Viena pagrindinių šios įvairovės ir populiarumo ištakų yra Mergaičių šventė (Hina matsuri), švenčiama kasmet kovo 3 dieną. Tą dieną kiekviena šeima, kurioje auga mergaitės, papuošia namus lėlėmis, tuo linkėdamos dukterims laimės. Šis gražus paprotys gyvuoja jau tūkstantį metų. Mergaičių šventei prilygsta Berniukų šventė, vadinama Tango no Sekku. Vėliau didžiulę lėlių įvairovę praturtino no ir kabukio teatro personažai, japonų folkloro, literatūros temos ir kitos senos tradicijos.
Pasigrožėję nuostabaus grožio paroda keliavome į vakarėjančią Palangą. Pasivaikščioję Basanavičiaus gatve, išpuošta kalėdinėmis eglutėmis ir švytinčiomis girliandomis, atsidūrėme ant Palangos tilto. Mus pasitiko audringa jūra ir atšiaurus vėjas, tačiau visus šildė puiki šventinė nuotaika ir buvimas kolegų būryje. Šioje romantiškoje vietoje vieni kitiems išsakėme pačius nuoširdžiausius linkėjimus ir sveikinimus.
Vakare bibliotekininkų laukė dar viena pramoga – „Domino” teatro spektaklis „Primadonos”. Linksma Brodvėjaus komedija prijuokino iki ašarų. Nuostabūs šokiai, muzika ir puikūs aktoriai suteikė geros nuotaikos pliūpsnį.
Grįžome į Šilutę kupini vien tik teigiamų emocijų, šventiškai nusiteikę ir pasiruošę Naujųjų metų iššūkiams, darbams bei kūrybiniams atradimams.

IMG 6815

IMG 6827

IMG 6844

IMG 6925

 

Spausdinti
Facebook komentarai