Knyga apie Gardamą jau bibliotekoje

Sausio 27 d. Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Gardamo filiale vyko literatūrinis vidudienis, kurio metu Anatolijaus Žibaitis pristatė savo neseniai išleistą apybraižų knygą „Gardamo istorijos vingiai“.

„Labai gražiai ir didingai aprašytas mūsų kraštas. Šiais laikais, pamažu vis mažėjant Gardamo gyvenvietei, mums, o ir kitiems be galo pasisekė, nes mes turime savo istoriją jau užrašytą. Tai pirmoji nuosekliai ir labai aiškiai parašyta šios vietovės istorija…“, – minėjo bibliotekininkė, renginį pradėjusi Dalios Žibaitienės eilėraščiu „Gardamas“. Ekrane slenkant nuotraukoms iš asmeninių gardamiškių albumų, Šilutės meno mokyklos pučiamųjų klasės auklėtinis Gustas Gečas valtorna atliko kūrinį „Būk stiprus“.

Naujos knygos pristatyme dalyvavo  nemažas būrys gardamiškių, žmonių iš aplinkinių kaimų ir Gardamo kraštiečiai, kuriems svarbus Gardamo kraštas.

Knygoje „Gardamo istorijos vingiai“ autorius aptaria Žemaitijos pasienio su Prūsija, Vokietija istorinius įvykius, žmonių likimus. Remiamasi istorikų studijomis, archyvų medžiaga, A. Žibaičio senelio Antano Razmos parašytais atsiminimais ir įvairių šio krašto žmonių liudijimais. Susitikimo metu autorius apžvelgė atskirus knygos atskirus. Daug dėmesio jis skyrė skyriams „Tikiu…“, „Gardamo mokykla“ ir „Seniūnijos platybėse“. Citatas iš knygos skaitė Dalia Žibaitienė, irgi prisidėjusi prie šios knygos atsiradimo.

Tarp susirinkusiųjų buvo ir kraštietis Stasys Mėlinauskas, kuris sveikino autorių ir mielai pasidalino  savo prisiminimais. „Šios knygos pasirodymas šiandieniniame gyvenime Gardamui yra didelis kultūrinis įvykis. Žinoma, šita knyga neaprėpia visko, nes negalima aprėpti   neaprėpiamo…“, – minėjo S. Mėlinauskas.

A. Žibaitį sveikino Gardamo parapijos klebonas Antanas Gylys. Kunigas dėkojo knygos autoriui už tokią dovaną Gardamui ir jam pačiam, nes knygoje plačiai aprašytas ir pats A. Gylys. Sveikinimo žodį tarė ir Gardamo seniūnijos seniūnas Tomas Balčytis. Jis minėjo, jog pasistengs rasti rėmėjų, kad būtų pakartotas šios knygos tiražas. Tarp sveikintojų buvo  ir Gardamo kaimo bendruomenės „Tenenys“ pirmininkė Birutė Pocevičienė, ramutiškis Eligijus Sudeikis, Pypliškės kaimo gyventoja Jadvyga Šikšnienė, padainavusi savo jaunystės dainą.

Gerą nuotaiką renginyje skleidė  neseniai susikūręs Gardamo moterų kolektyvas (vadovas Jonas Zalcas). Moterys padainavo keletą dainų. Paskutinis kūrinys nuskambėjo su visais kartu – tai prieš metus sukurtas Gardamo mokyklos himnas (žodžiai Dalios Žibaitienės, muzika Linos Lekšienės).

 

Diana Formanikaitė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Gardamo filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai