Katytiškiai paminėjo šv. Valentino dieną

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Katyčių filiale vasario 10 dieną vyko popietė „Kai tu šalia“, skirta šv. Valentino dienai paminėti.

Šv. Valentino dienos istorija prasideda III a. – tuo metu, kai gyveno  imperatorius Klaudijus II ir vyskupas Valentinas, padėjęs mylimiesiems. Tuometinis Romos imperatorius Klaudijus antrasis buvo paskelbęs dekretą, kuriame skelbė, jog vedę vyrai yra prasti kariai ir šeimyninė laimė bei asmeninio gyvenimo sėkmė trukdo jiems tinkamai atlikti karines pareigas bei prievoles, todėl savo imperijoje jis griežtai uždraudė santuokas. Tačiau čia vis tiek buvo labai daug įsimylėjėlių, kurie norėjo įtvirtinti savo santuoką, todėl jaunas šventikas Valentinas, nepaisydamas imperatoriaus paliepimo, padėdavo slaptai susituokti tam pasiryžusiems jauniems žmonėms.

Imperatorius Klaudijus sužinojo apie slapta vykdomą veiklą. Už tai vyskupas Valentinas buvo suimtas ir įkalintas. Tuomet jis pamilo praradusią regėjimą kalėjimo prižiūrėtojo dukrą Juliją. Valentinas turėjo nenupasakojamų galių, kurios jam padėjo išgydyti merginą nuo aklumo. Tik stipri meilė bei begalinis tikėjimas suteikė jėgų jam tai padaryti. Prieš pat savo mirtį Valentinas parašė savo mylimajai atsisveikinimo laiškelį, kuriame buvo žodžiai: „Nuo Tavo Valentino“. Valentinas buvo nukirsdintas. Tai buvo 270 m. vasario 14-oji. Šioje vietoje Romoje dabar stovi bažnyčia. Pasakojama, kad Julija ant jo kapo pasodinusi migdolo medį, žydintį oranžiniais žiedais. Šiandien migdolo medis tebelieka amžinai išliekančios meilės ir draugystės simboliu. Po kurio laiko Valentinas paskelbtas šventuoju. O  frazė „Nuo Tavo Valentino“ yra vartojama ligi šių dienų šv. Valentino dienos proga. Iki šiol kiekvieną vasario 14-ąją, šv. Valentino dieną, dėmesio, meilės ir atsidavimo ženklais keičiamasi visame pasaulyje.

Šiai progai paminėti Katyčių bibliotekoje pristatyta floristikos darbų paroda. Šios parodos autorė Diana Mickienė ne tik pristatė autorinę darbų parodą, bet ir paskaitė savo kūrybos eilėraščių apie meilę, draugystę. Susirinkusieji pasidalino mintimis apie šv. Valentino dienos prasmę, apie tai, kaip ji šiandien yra suprantama ir švenčiama. Be to, buvo kalbama ir apie gailestingumą, supratingumą bei, žinoma, apie pačią meilę.

 

Marina Lodusova,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Katyčių filialo vyr. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai