Popietė gimtajai kalbai

Tarptautinę gimtosios kalbos dieną, vasario 21-ąją, Žemaičių Naumiesčio  mokyklos-darželio trečiokams Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Žemaičių Naumiesčio filiale vyko  integruota lietuvių kalbos pamoka, kurią vedė pradinių klasių mokytoja Žaneta Danienė ir pedagogė, bibliotekininkė Vanda Pocienė.

Pamoka prasidėjo pasakojimu apie gimtosios kalbos svarbą, jos grožį ir turtingumą. Vėliau sekė mįslių apie kalbą lietus. Žemaičių Naumiesčio filialo bibliotekininkės mokiniams paruošė viktoriną ,,Maža garbė svetimom kalbom kalbėti, didi gėda savos gerai nemokėti“ (Jonas Jablonskis). Dar neprasidėjus viktorinai mokiniai pasiskirstė į dvi komandas – ,,Gudručių“ ir ,,Smalsučių“. Viktoriną sudarė 20 klausimų apie gimtąją lietuvių kalbą. Mokiniai turėjo ištaisyti klaidas žodžiuose ir sakiniuose, paaiškinti patarlių, minklių apie kalbą reikšmę, sužinojo žodžių ,,ditirambas“, ,,žargonas“, ,,naujadaras“ reikšmes.

Po viktorinos vaikai, žiūrėdami vaizdo įrašus, išklausė dzūkų, suvalkiečių, žemaičių, aukštaičių, lietuvininkų tarmėmis sekamas pasakas ir turėjo atspėti, kuri kuria tarme įrašyta.

Ir mokytojos, ir bibliotekininkės pasidžiaugė, kad mokiniai ne tik daug žino apie gimtąją kalbą, bet ir stengiasi dar daugiau sužinoti.

 

Nijolė Rimkienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Žemaičių Naumiesčio filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai