Dešimtokai protų turnyre susidūrė su lietuvių kalbos įdomybėmis

Kovo 7 d. Šilutės rajono savivaldybės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Informacijos skyriaus specialistai surengė protų turnyrą „Lietuvių kalba – tarp praeities ir ateities“, skirtą Lietuvių kalbos dienoms paminėti. Savo žinias bibliotekininkai pakvietė pasitikrinti Šilutės Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos 10b klasės moksleivius, kuriuos atlydėjo lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Laima Giržadienė ir bibliotekininkė, ugdymo karjerai koordinatorė Edita Bendžiuvienė.

Šio turnyro klausimai buvo susiję su gimtąja lietuvių kalba. Moksleiviai žaidė individualiai –  patys turėjo pasirinkti teisingus atsakymus į klausimus. Turnyrą sudarė 30 klausimų, susijusių su kalbos kultūra, gramatika, kalbos istorija. Moksleiviai turėjo pakeisti lietuvių kalbos svetimybes į vartotinus žodžius. Dalyviai pasitikrino muzikines žinias apie atlikėjus, grupes. Paklausius muzikos įrašų ištraukų žaidėjams reikėjo atspėti, kokiam Lietuvos etnografiniam regionui yra būdinga daina.

Žaidimo pabaigoje paskelbti nugalėtojai. Pirmąją vietą užėmė Rebeka Jermalajevaitė. Sudėtinga buvo nustatyti antrosios ir trečiosios vietos laimėtojus, nes vienodą taškų skaičių surinko ne vienas protų turnyro dalyvis. Tad pagal atsakymų greitį išrinkti antrosios ir trečiosios vietos laimėtojai. Šį kartą vadovautasi lietuvių liaudies patarle: „Kas pirmesnis – tas gudresnis“. Nugalėtojams įteiktos F. Bajoraičio viešosios bibliotekos įsteigtos atminimo dovanėlės. O svarbiausia, kad protų turnyre dalyvavę moksleiviai ne tik įgijo naujų žinių apie lietuvių kalbą, bet ir turėjo progą pamąstyti, jog gimtosios kalbos ateitis, taisyklingas jos vartojimas kasdieniniame gyvenime priklauso nuo jų pačių, draugų, artimųjų ir visų kitų, save vadinančiais lietuviais.

 

Informacija
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus

Spausdinti
Facebook komentarai