Kovojant su patyčiomis vaikams skaitytos terapinės pasakos

Antradienio rytą jaunieji Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Juknaičių filialo lankytojai dalyvavo „Vaikų linijos“ organizuotoje akcijoje „Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ‘ 2017“. Juknaičių lopšelio-darželio „Giliukas“ auklėtiniams pristatyta Linos Krukauskienės knygutė „Pasakos apie tave ir mane“. Tai terapinio pobūdžio pasakos su užduotimis vaikams ir patarimais tėveliams.

„Augdami vaikai kasdien susiduria su nauja patirtimi ir naujais išbandymais, kuriuos patiems įveikti kartais būna sunku. Tuomet į pagalbą gali ateiti pasakos. Jų klausydami arba jas skaitydami vaikai išgyvens panašius dalykus ir ras gerų pavyzdžių. Pasakos gali būti ir puikios tėvelių pagalbininkės“, – rašo knygelės autorė Lina Krukauskienė.

Vaikai klausėsi bibliotekininkės skaitomos pasakos „Padūkėlis Marčius ir ranka Muštukė“ apie berniuką Marčių, kuris nepamiršdavo nei paukšteliams duonos trupinių paberti, nei nulaužtos medžio šakos skepetaite aprišti. Tačiau vieną dieną…

Žaisdamas darželyje Marčius nebenorėjo dalintis žaislais, stumtelėjo draugą, užkliudė Ievutę, nes norėjo pirmas užšokti ant sūpynių, grįždamas iš darželio sviedė akmenį į vargšą katinėlį. Kai mama, tėtis, darželio auklėtoja barė berniuką, jis kaltino savo ranką, nes ne jis, o ranka Muštukė viską daro.

Pasiklausę pasakėlės vaikai sužinojo, kad turint ranką Muštukę, galinčią pastumti, atimti norimą žaislą ar net nuskriausti gyvūnėlį, vaikai tavęs bijo ir nebenori draugauti. Stiprybę, laimę suteikia ne jėga, o draugai ir geri darbai.

Vaikai ant lapo apibrėžė plaštakas ir aptarė, kokius gerus darbus gali padaryti jų rankytės Pagalbininkės. Renginio dalyviai kartu su bibliotekininke ir juos atlydėjusiomis auklėtojomis nutarė, kad geriau turėti ranką Pagalbininkę, o ne ranką Muštukę.

Puiku, kad yra tokios pasakos, padedančios augantiems vaikams ir jų tėveliams įveikti naujas patirtis ir išbandymus. Jeigu tėveliai vaikams dažniau skaitytų tokias pasakas, tai ir patyčių tarp vaikų nebebūtų.

 

 

Rasa Vaičiulienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Juknaičių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai