Pasivaikščiojimas knygnešių takais

Mūsų ryšys su knyga yra ypatingas ir išskirtinis. Daugeliui knyga vis dar išlieka vertybe. Knygnešiai spausdintu lietuvišku žodžiu kovojo už lietuvybę ir Lietuvos nepriklausomybę. Savo krašto knygnešius, žmones, kurie aukojosi dėl savo gimtosios kalbos, dėl lietuviško žodžio, prisiminė ir jaunieji naumiestiškiai.

Kovo 7 d. Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Žemaičių Naumiesčio filiale Žemaičių Naumiesčio gimnazijos gimnazistai su istorijos mokytojomis Maryte Lidžiuviene ir Liucija Šertvytiene pasivaikščiojo knygnešių keliais interaktyvioje erdvėje. Jie susipažino su interaktyviu knygnešių kelio žemėlapiu, vietovėmis, susijusiomis su knygnešyste, knygų spausdinimo ir platinimo būdais, prisiminė istorines aplinkybes, paskatinusias atsirasti knygnešystę. Apžvelgtas Žemaičių Naumiesčio ir jo apylinkių knygnešių indėlis bendrame knygnešystės istorijos kontekste. Savo žinias gimnazistai pasitikrino atlikdami žinių testą.

Kovo 16 dieną į popietę „Lietuviško žodžio keliais“ pakviesti Žemaičių Naumiesčio mokyklos-darželio pradinukai su mokytojomis Rita Judžentiene, Daiva Jokubaitiene, Žaneta Daniene ir bibliotekininke Vanda. Pradinukams parodyta išsami animacinė medžiaga „Lietuviškos spaudos draudimas ir tautinis atgimimas 1864–1904“. Iš matytos medžiagos vaikai galėjo susidaryti tuometinio gyvenimo vaizdą. Žemaičių Naumiesčio filialo bibliotekininkė Nijolė Rimkienė papasakojo apie knygnešius, gyvenusius, platinusius lietuvišką spaudą Žemaičių Naumiesčio apylinkėse. Tuo renginys dar nesibaigė. Moksleiviai, pasiskirstę į komandas, dalyvavo viktorinoje, kurios metu ne tik pasikartojo, bet ir dar labiau praplėtė savo žinias apie knygnešių gyvenimą, slaptąsias mokyklas, žinomus knygnešius. Nugalėtojų komandos laukė dovanėlės.

 

Informacija Nijolės Rimkienės,
nuotraukos Danutės Bružienės

Spausdinti
Facebook komentarai