Traksėdžių bibliotekoje pražydo Gimtosios kalbos žodžių medis

Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Traksėdžių filiale kovo 21-ąją vyko popietė, skirta Lietuvių kalbos kultūros metams. Trečiokai ir ketvirtokai dailyraščiu rašė gražiausius žodžius, kuriais papuošė medžio šakeles. Minėdami Pasaulinę poezijos dieną renginio dalyviai klausėsi skaitomų eilėraščių.

Pasidžiaugusi, kad trečiokai ir ketvirtokai yra aktyvūs skaitytojai ir bibliotekoje vykstančių renginių dalyviai, bibliotekininkė Vida Paldauskienė papasakojo, kad renginys skirtas Lietuvių kalbos kultūros metams, kuriuos paskelbė Lietuvos Respublikos Seimas.

Šių eilučių autorė mokiniams papasakojo apie Pasaulinę poezijos dieną, paskaitė eilėraščių iš savo poezijos knygelės „Žodis gėlei“. Vėliau savos kūrybos eilėraščius, skirtus Mamai, Tėčiui, Mokytojai, skaitė trečios klasės mokinė Elinga Mikalauskaitė. Vaikai negailėjo aplodismentų savo klasės draugei. Mokinės gebėjimą eiliuoti pagyrė ir jos mokytoja Aldona Potrienė.

Pasibaigus skaitymams bibliotekininkė išdalino lapelius, kuriuose mokiniai turėjo parašyti savo pasirinktus gražiausius žodžius. Tuomet įsivyravo tyla. Ne taip lengva iš daugybės lietuvių kalbos žodžių išrinkti keletą pačių gražiausių. Vaikai lapeliuose užrašė: ,,Tėvynė, meilė, šeima, mama, tėtis, myliu Lietuvą, Tėvyne, tu mūsų didvyrių žemė, broliukas, laimė, Vardan tos Lietuvos“ ir kt. Mokiniams paaiškinta, kodėl turime mylėti ir išlaikyti savo gimtąją kalbą, kodėl reikia gražiai rašyti ir daug skaityti, kodėl užsienyje gyvenantys mūsų giminaičiai turi neužmiršti savo gimtosios kalbos. Surašę žodžius, mokiniai sukabino juos ant medžio šakelių, taip užaugindami Gimtosios kalbos žodžių medį.

Visiems mokiniams padovanota po ženklelį „Saugus kelyje ir internete“. Bibliotekininkė pasidžiaugė, kad mokiniai aktyviai dalyvavo vasario 2–7 dieną vykusiuose Saugesnio interneto savaitės renginiuose. kurių buvo net penki, skirti įvairių klasių mokiniams.

Renginio dalyviai nusifotografavo prie savo išauginto Gimtosios kalbos žodžių medžio ir pasiūlė, kad jį gražiausiais žodžiais papuoštų ir kitų klasių mokiniai. Vaikai pažadėjo artėjant šv. Velykoms šį medį papuošti ir margučiais.

 

Birutė Morkevičienė,
Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos
Traksėdžių filialo globėja

Spausdinti
Facebook komentarai