Paskaitoje kalbėta apie konfliktus ir jų sprendimo būdus

Balandžio 21 d. Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje jau trečią kartą vyko Trečiojo amžiaus universiteto rengiama paskaita senjorams. Šį kartą dalyvius subūrė paskaita „Konfliktai. Ar visada galima laimėti?“, kurią vedė Klaipėdos valstybinės kolegijos Socialinių mokslų fakulteto doc. dr. Ilvija Pikturnaitė.
Paskaitoje apžvelgta konfliktų esmė ir tipai, priežastys bei pasekmės, analizuota asmens reakcija ir kūno kalba konfliktinės situacijos metu. Kalbėta apie konfliktų priežastis. Tai dažniausiai būna netinkamas išteklių paskirstymas, kai nesutariama dėl turto, pinigų ir kt. Kitos konfliktų priežastys – skirtingi tikslai, požiūris į vertybes ir nepakankamas bendravimas, informacijos trūkumas.
Dalyvius sudomino nagrinėjami tipiniai konfliktų sprendimo būdai, jų pritaikymas kasdienėse situacijose. Aptarti konfliktinių asmenybių tipai ir patarta, kaip su jais elgtis. Geriausia, anot I. Pikturnaitės, kuo mažiau su jais bendrauti, nesivelti į ginčus, nes kitu atveju tik išprovokuosime nemalonią situaciją.
Konfliktinių situacijų pasitaiko kiekvieno žmogaus gyvenime, tačiau kiekvienas į juos reaguoja skirtingai. Dauguma mano, kad konfliktai yra blogis, vis tik taip tikrai nėra. Išmokus tinkamai valdyti konfliktus, jie gali tapti puikiu problemų sprendimo būdu. Pasirodo, kad gali būti ir teigiamų konflikto pasekmių. Konflikto metu atskleidžiamos įvairios problemos, kurios anksčiau buvo nutylėtos. Tai padeda keisti buvusią nepalankią situaciją, kuriami nauji elgesio modeliai.
Dėstytoja įsitikinusi, kad nėra nepasiekiamų dalykų, tiesiog būtina sutelkti vidinius savo resursus ir tikslas bus įgyvendintas.
Paskaita surengta pagal Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos vykdomą projektą „Trys žingsniai socializacijos link“, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos. Paskaitų ciklą numatoma tęsti šių metų spalio mėnesį.

Žaneta Jokužytė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus vyresn. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai