Jaunieji vainutiškiai susitiko su rašytoja Nijole Kepeniene

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Vainuto filiale surengtas literatūros rytmetys „Džiovinto debesėlio pėdsakais“, kurio metu su Vainuto gimnazijos trečiokais ir ketvirtokais susitiko prozininkė ir poetė, Ievos Simonaitytės literatūrinės premijos laureatė, vertėja Nijolė Kepenienė.

Rašytoja pasakojo, kad rašyti pradėjo gana vėlai, tad kūrybinis gyvenimas prasidėjo, kai dukrytei sekdavo pasakas, o ji jų prašydavo pasekti ne iš knygos, o tiesiog apie visus daiktus, buvusius namuose. Taip atsirado pasakos apie lempelę, staliuką, užuolaidas, kėdę. Paskui ji pastebėjusi, kad kai kurios pasakos, iš visų pasektų, yra vykusios. Tuomet išleistos knygos „Labanakt”, „Džiovinto debesėlio pėdsakais“. Vėliau rašytoja taip įsijautusi, kad atsirado begalė minčių, veikėjų ir beribė fantazija. Dabar autorė knygas rašo  ir suaugusiems, ir vaikams. Autoriniame rašytojos krepšelyje – 35 knygos.

N. Kepenienė vaikams pristatė dvi naujausias knygas: „Verpėjėlė“ ir „Baltų ženklai. Pasakos“.

„Verpėjėlė“ – tai savita pasakų knyga apie laumes, netikėtus nutikimus. Kažin, ar kas iki šiol girdėjo, „kad galima suverpti liūdesį, netvarką, blogus pažymius, ir jie tada išnyks“, „kad vėjai, ilgai uždaryti vienoje širdyje, ima ir sukelia audrą“. Šiuose poetiškai skaidriuose tekstuose negąsdinama pamėklėmis ar smurto scenomis, nes jų čia paprasčiausiai nėra. Knyga iliustruota autorės piešiniais.

Rašytoja skaitė kūrinio ištraukas, o paskui pasiūlė vaikams tapti kūrėjais. Atsirado kūrybingų „rašytojų“, kurie skaitė sukurtas pasakas, ketureilius. Aktyviems kūrėjams N. Kepenienė padovanojo savo knygų su autografais.

Autorė, pristatydama knygą „Baltų ženklai. Pasakos“ minėjo, „ jog beveik visi žvalgomės į dangų tikėdamiesi atspėti, ką mums žvaigždės lemia. Gaila tik, kad savo gimties mėnesio baltiškuosius vardus esame užmiršę. O jie gerokai skiriasi nuo Rytų Zodiako. Šiomis pasakomis noriu senąjį mūsų žvaigždėlapį priminti. Nesu astrologė, todėl prognozėmis nesižarstysiu, tik apie kiekvieną ženklą paseksiu savo pasaką“. Vaikams buvo paaiškintas kiekvieno mėnesio baltiškas Zodiako ženklas. Pagal tai jie pasakė svajonę-misiją sau ir pasauliui. Gera buvo girdėti, kad jie svajoja išgelbėti pasaulį nuo blogų žmonių, padėti sunkiai gyvenantiems vaikams, išgydyti visas ligas ir dar daugybė kitų svajonių.

Jaunieji bibliotekos lankytojai susižavėję klausėsi rašytojos pasakojimų apie jos pirmąjį išdrožtą šaukštą. Visi drauge padainavo šiam šaukštui skirtą dainelę. Autorei vaikai pateikė klausimų: kiek jai metų, kiek knygų parašė, ką rašo šiuo metu.

Padėkota rašytojai už linksmai praleistą laiką, palinkėta sėkmės kūryboje ir ateityje su naujomis knygomis vėl susitikti bibliotekoje.

 

Bronė Paldauskienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vainuto filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai