Biblioteka, pirmokai ir ulbantys, čiulbantys paukščiai

Rugsėjo mėnesį Juknaičių pagrindinės mokyklos pirmokėliai kartu su savo pirmąja mokytoja apsilankė Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Juknaičių filiale.

Būsimieji skaitytojai pakviesti apžiūrėti bibliotekos patalpas, jiems paaiškinta, kas yra biblioteka, kas joje vyksta, kaip tampama bibliotekos skaitytoju, kaip išsirinkti ir kur rasti knygeles. Mokiniai supažindinti su bibliotekos taisyklėmis.

Apžiūrėję ir pasigrožėję Šilutės Macikų socialinės globos namų užimtumo grupės „Prie židinio“ darbų paroda „Tikra kūrybos puota“ (vadovė Jolanta Maslauskienė), pirmokai klausėsi bibliotekininkės skaitomos istorijos „Kiškių mokykla“ iš Kęstučio Kasparavičiaus knygos „Braškių diena“. Vaikams palinkėta elgtis mokykloje taip, kaip elgiasi Gerasis Kiškis – niekad nevėluoja į mokyklą, visada paruošia namų darbus, sėdi suole tiesiai ir neplepa per pamokas. O jo ilgos ausys yra budrios ir stačios. Tam, kad mokiniai per pamokas negalvotų apie morkas, kaip galvodavo Blogasis Kiškis, jie pavaišinti morkomis.

Vaikams pristatyta knygutė, kurią galima ne tik skaityti. Tai Salemono Paltanavičiaus ulbanti ir čiulbanti knygutė „Lietuvos paukščiai“. Paspaudus kiekvieną jos klavišą pasigirsta trumpa paukščio giesmė – tai įrašyti paukščių balsai, kuriuos girdime gamtoje. Vaikai greitai atpažino gandro kleketavimą ir gegutės skardų kukavimą. Mokiniai sužinojo, kad lakštingala gyvena prie upių ir ežerų, šlapiuose miškuose, lizdą suka ant žemės ir yra gražiausiai suokiantis paukštis, kad gervė didesnė net už gandrą, labai gerai mato naktį ir yra labai atsargi, todėl gyvena toli nuo žmogaus. Vaikams papasakota, kodėl rudenį išskrisdamos gervės gailiai trimituoja – taip jos su mumis atsisveikina. Daug įdomių ir žaismingų paukščių aprašymų šioje knygelėje rado pirmokai.

Atsisveikinant kiekvienam įteikta dovanėlė.

 

Rasa Vaičiulienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Juknaičių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai