Kvilingo paslapčių pakerėti

Rugsėjo 19 d.  Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Vainuto filiale kūrybinga inkakliškė Virginija Rukšnaitienė pristatė savo kvilingo darbų parodą „Kvilingo paslapčių pakerėti“, vyko edukacinė kvilingo pamokėlė.

Parodoje eksponuojami 25 įvairaus dydžio paveikslai, kuriuose vaizduojamos gėlių puokštės, pieva, medžių šakelės, ornamentai. Paveikslai, kuriuose vaizduojami įvairiausių spalvų ir formų gėlių žiedai, stebino lankytojus spalvų darna  ir grožiu.

Kvilingas – tai meno rūšis, kai siauros popieriaus juostelės susukamos į ritinėlius ir iš jų formuojamos įvairios figūros bei kompozicijos. Darbų autorė pristatydama parodą dalyvius supažindino su kvilingo atsiradimo istorija ir šios technikos panaudojimu.  Kvilingo technika buvo labai populiari XVIII a. Anglijoje. Tai buvo aukštuomenės jaunų damų laisvalaikio praleidimo forma, nes tais laikais popierius buvo itin brangus. Šiandien ši meno rūšis labai išpopuliarėjo. Be didelių sąnaudų įmanoma sukurti išties puikiai atrodančius kūrinius. O naudoti juos galima įvairiai – atvirukams, kvietimams, dovanoms dekoruoti, interjerui puošti.

Švėkšnos specialiosios mokyklos technologijų mokytoja V. Rukšnaitienė, gerai įvaldžiusi kvilingo techniką, paveikslus kuria pačiomis paprasčiausiomis priemonėmis. Ji susirinkusiems įtaigiai parodė, kaip sukti popierių, kaip kurti įvairias formas rankomis spaudžiant ir priklijuojant  popieriaus juosteles. Tiek jaunesnės, tiek vyresnės rankdarbių mėgėjos tiesiog apgulė meno  kūrėją.

Edukacinė kvilingo pamokėlė baigėsi muzikine programa – romansais, atliekamais Žemaičių Naumiesčio etnokultūros centro Inkaklių etnografinio ansamblio „Dainoriai“ (vad. Vidilija Aidukienė). Lankytojai buvo pakerėti nuostabių dainų, nepraleido progos kartu dainuoti ir smagiai pašokti. Laikas prabėgo greitai, o ir išmokta buvo nemažai. Atsisveikindami lankytojai dėkojo V. Rukšnaitienei ir Inkaklių „Dainoriams“ už nuostabiai praleistą laiką, teigiamas emocijas.

 

Bronė Paldauskienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vainuto filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai