Susitikimas su legendiniu aktoriumi Juozu Budraičiu Šilutėje

Rudenėjant Šilutės Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka, tęsdama  kūrybinių susitikimų ciklą su žinomais rašytojais ar tiesiog rašančiais, įvairių meno šakų kūrėjais, nusipelniusiomis asmenybėmis, galinčiomis pasidalinti vienokia ar kitokia gyvenimo bei veiklos patirtimi, vėl pakvietė kultūros renginių lankytojus į susitikimą. Visada ypatingai malonūs yra susitikimai su kraštiečiais, kurių gyvenimas ar kūryba siejasi su Pamario kraštu bei Šilutės miestu.

Šį kartą  bibliotekoje svečiavosi  kraštietis, legendinis kino, televizijos ir teatro aktorius, fotografas, kultūros diplomatas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Juozas Budraitis.

J. Budraitis filmavosi ne tik Lietuvos, bet ir Rusijos, Baltarusijos, Estijos, Bulgarijos, to meto Vokietijos demokratinės respublikos filmuose. Aktorius sukūrė per 100 vaidmenų Lietuvos ir užsienio kine, teatre, televizijoje. Jis vaidina iki šiol.

Tądien atidaryta fotografijų paroda „Mano kinas. 1970–1990“ . Šią parodą jau galima pavadinti keliaujančia, nes J. Budraičio fotografijų parodos buvo surengtos Maskvoje, Sankt Peterburge, Nižnij Novgorode, Palangoje, kitose Lietuvos vietose, o dabar atkeliavo ir į Šilutę. Paroda surengta bendradarbiaujant su Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejumi. Šilutiškiai su paroda Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje gali susipažinti iki lapkričio 7 d.

Renginio metu daug kalbėta apie aktoriaus J. Budraičio kartu su vizualinės kultūros tyrinėtoja dr. Margarita Matulyte sudarytą knygą „Mano kinas: pasaulis, kuris priklausė vyrams“, kurioje atsispindi  aktoriaus žvilgsnis į savo profesinę kasdienybę. Knygoje  vizualine kalba pasakojama apie kūrybinį gyvenimą kine. Čia  publikuojami kolegų portretai, filmavimo aikštelių vaizdai. Beje, aktorius bibliotekai padovanojo neseniai išleistą fotografijų knygą „Mano Paryžius: slampinėtojo eskizai“, kurią skaitytojai gali rasti užsukę į biblioteką.

Renginį vedė literatė Irena Arlauskienė. Ji domėjosi aktoriaus J. Budraičio asmenybe, aktoriaus karjera, išsamiau aptarė minėtą knygą bei pasidalino savo pamąstymais. Anot renginio vedėjos, vyresnės kartos žmonės gerai prisimena su kokiu  malonumu skubėdavo pamatyti naują filmą su J. Budraičiu, Kauno dramos teatre jo kuriamus  Solnesą, Šarūną, Heriją ar Ričardą II. Ne vienam kino ar teatro kritikui, tuo labiau eiliniam žiūrovui, nelengvai įspėjama mįslė – kaip šiam aktoriui pavyksta taip įsigyventi į vaidmenį, kad juostoje vaizduojamas pasaulis įgyja absoliutaus tikrumo. Tuo didesnė mįslė – J. Budraitis niekada nesimokė aktorystės. Tiesa, porą metų jis mokėsi Aukštuosiuose kino režisūros kursuose Maskvoje. Knygoje yra keletas epizodų, pasakojančių, kad pakviestas filmuotis kuriame nors filme kandidatas būdavo  vaidmeniui patvirtinamas. Savitą ir ypatingą pasaulio matymą, aktoriaus intelektą ir erudiciją, kuriamo personažo išgyvenimą paprastai išduodavo akys. Ne žodžiai, o akys. Jos keisdavo ir veidą, todėl ir nėra pasikartojančių aktoriaus sukurtų personažų portretų.

Renginyje dalyvavęs Šilutės rajono savivaldybės mero pavaduotojas Algis Bekeris dėkojo kraštiečiui aktoriui, įteikdamas jam Šilutės krašto ženklą, kuriame pavaizduota simbolinė žuvis.

Susitikimas surengtas įgyvendinant projektą „Menų sampyna Lietuvai Valstybės atkūrimo šimtmečio išvakarėse“, finansuotą  Lietuvos kultūros tarybos, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos ir Šilutės rajono savivaldybės.

 

 

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos 
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus informacija

Spausdinti
Facebook komentarai