Violetos Astrauskienės parodos pristatymas Ramučiuose

Spalio 14 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Ramučių filiale vyko švėkšniškės fotomenininkės Violetos Astrauskienės darbų parodos „Čia gyveno ir kūrė menininkai Jakševičiai“ pristatymas, dalyvaujant  autorei.

Susitikimą Birutės Lengvenienės eilėraščiu „Senoji Švėkšna“ pradėjo jaunieji bibliotekos lankytojai.

Renginio viešnia Violeta Astrauskienė – metraštininkė, aktyvi Emilijos Pliaterytės atminimo bei  švėkšniškių „Tėviškės“ draugijų narė, kelių knygų autorė. Fotomenininkė  garsina savo kraštą, jo praeitį,  dabartį, šio krašto žmones. Anot V. Astrauskienės, ji taip mylinti Švėkšną, kad jeigu kas atimtų šį gražų miestelį, nukirstų jos šaknis. Supratimą, kas yra gimtinė, istorija, paveldas, pasak menininkės, jai įskiepijo mokytoja Ona Norkutė, kuriai dėkinga iki šiol. V. Astrauskienė,  pradėjusi domėtis skulptūromis, puošiančiomis Švėkšnos miestelį, parką, dvaro rūmus, sužinojo, kad tai yra menininkų Jakševičių darbai.

Šie talentingi meistrai, kaip ir grafai Pliateriai, yra neatsiejama Švėkšnos istorijos dalis, čia jie gyveno ir kūrė beveik penkiasdešimt metų. Vincentas ir jo sūnūs Silvenas bei Adomas išpuošė Švėkšną kūriniais, reikšmingais miestelio kultūros istorijai. Iki šiol miestelyje ir parke puikuojasi Dianos, Šv. Florijono skulptūros, saulės laikrodis, dekoratyvinės vazos. Kai kurie kūriniai sovietmečiu buvo sunaikinti, dabar atkurti, pvz., Laisvės paminklas. Menininkų Jakševičių darbai puošia kapines, Švėkšnos bažnyčią, į jų sukurtus altorius, šventųjų skulptūras ir paveikslus nukreiptos tikinčiųjų akys ir mintys ieškant gyvenimo prasmės, tiesos ir vilties. Ilgą laiką jų kūryba buvo primiršta ir neįvertinta, dabar jų garbei pastatytas  Atminimo suolelis.

Susitikimo dalyviai susidomėję klausėsi viešnios,  uždavė jai daug klausimų. V.   Astrauskienė trumpai pristatė savo knygas „Laiko alsavimas“ ir  „Švėkšniškių draugija „Tėviškė“ nuo XX a. antrojo dešimtmečio iki šių dienų“, vieną jų padovanojo Ramučių bibliotekai.  Gimtąjį  kraštą garsinanti menininkė pažadėjo vėl atvykti su naujais savo kūrybiniais darbais.

 

 

Raimonda Lomsargytė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Ramučių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai