Bibliotekoje – valstybės šimtmečiui skirta skulptūrų paroda

 

2018-ieji metai bus ypatingi, nes minėsime reikšmingiausią Lietuvos istorijos datą – šimtąsias valstybės atkūrimo metines. Tokiai progai rengiamasi iš anksto: Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė paleido šimtą dienų iki 100-mečio skaičiuojantį laikmatį, visoje Lietuvoje vyko įvairūs šalies gimtadienį pasitinkantys šventiniai renginiai.

Lapkričio 9 d., ketvirtadienį, Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje atidaryta skulptūrų paroda „Skulptoriai valstybės šimtmečiui“. Parodoje eksponuojami daugumos Lietuvos skulptorių darbai, o į susitikimą su šilutiškiais atvyko šie kūrėjai: Aušra Jasiukevičiūtė, Daumantas Kučas, Kęstutis Keparutis ir Mantas Maziliauskas.

Renginį pradėjo Šilutės pirmosios gimnazijos moksleiviai, su mokytojomis Jolita Ežerinske ir Giedrė Pociene paruošę ir įžangoje atlikę literatūrinę-muzikinę kompoziciją pagal Justino Marcinkevičiaus tekstus.

Netrukus Lietuvos dailininkų sąjungos Vilniaus skulptorių sekcijos pirmininkė, parodos sumanytoja ir kuratorė A. Jasiukevičiūtė susirinkusiems papasakojo, jog ši paroda – tai skulptorių socialinė akcija, pilietinė iniciatyva, kūrybinė reakcija į dabarties iššūkius, siekiant sutelkti Lietuvos skulptorius, žadinti jų sąmoningumą, skatinti naujos raiškos paieškas, ypač atminties įprasminimo srityje. Pasak jos, menininkai dažnai yra individualistai, idėjas generuojantys ir kuriantys vienumoje, tačiau į kvietimą jungtis šiai bendrai iniciatyvai atsiliepė nemažai skulptorių. Tai akivaizdu, nes skulptūroms bibliotekoje vos užteko vietos – jos eksponuojamos Pastogėlėje, Konferencijų salėje, bibliotekos lankytojus pasitinka laiptų aikštelėse. O kūrinių, skirtų Lietuvos šimtmečiui ir keliaujančių po šalies miestus ir miestelius, vis daugėja. Vienos parodoje eksponuojamos skulptūros buvo sukurtos jau seniau, kitos atsirado kartu su šia iniciatyva, viena dalis eksponatų atspindi istorinius įvykius ir asmenybes, kita – šiandienos problemas ir aktualijas.

Svečiai atskleidė savo ir kitų autorių skulptūrų atsiradimo istorijas, idėjų pradą. Kartais skulptūrose užkoduota prasmė gana akivaizdi, bet, būna, parodos lankytojas turi ir gerokai galvą pasukti. Svečių nuomone, menas ir turi skatinti mąstyti, ieškoti poteksčių, interpretuoti.

Renginio pabaigoje Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos projekto partnerių vardu bendrijos „Šilutės viltis“ vadovė Eglė Paulauskienė padėkojo už puikią parodą ir įteikė svečiams bendrijos užimtumo grupės sukurtas trispalves gėles.

Paroda vyksta pagal projektą „Menų sampyna Lietuvai Valstybės atkūrimo šimtmečio išvakarėse“ (vad. Aldona Norbutienė). Viešojoje bibliotekoje ji bus eksponuojama iki gruodžio 6 d.

 

Ignė Zarambaitė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
vyresn. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai