Edukacinis užsiėmimas ,,Ir pražydo visos gėlės…“

Balandžio 28 dieną, Lietuvos nacionalinės bibliotekų savaitės metu, Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Šylių filiale vyko susitikimas su kūrybinga inkakliške Virginija Rukšnaitiene. Pristatyta autorės kvilingo darbų paroda „Ir pražydo visos gėlės…“ bei vyko edukacinis kvilingo užsiėmimas. Renginio dalyviams sielą gaivino romansai, dainuojami Inkaklių etnografinio ansamblio „Dainoriai“.

Autorė parodoje pristatė 26 įvairaus dydžio paveikslus, kuriuose vaizduojamos gėlių puokštės, medžių šakelės, ornamentai. Įvairiausių spalvų ir formų gėlių žiedai stebino lankytojus spalvų darna ir grožiu. Šiemet V. Rukšnaitienė bandė dekoruoti kvilingo technika net velykinius kiaušinius.

Kvilingas – tai meno rūšis, kai siauros popieriaus juostelės susukamos į ritinėlius ir iš jų formuojamos įvairios figūros bei kompozicijos. Darbų autorė, pristatydama savo parodą, dalyvius supažindino su kvilingo atsiradimo istorija ir panaudojimu. Kvilingo technika buvo labai populiari XVIII a. Anglijoje. Tai buvo aukštuomenės jaunų damų laisvalaikio praleidimo forma, nes tais laikais popierius buvo itin brangus. Damos netgi darydavosi įvairius papuošalus sau. Be didelių sąnaudų įmanoma sukurti išties puikiai atrodančius kūrinius. O naudoti juos galima įvairiai – atvirukams, kvietimams, dovanoms dekoruoti, interjerui puošti.

Laikas prabėgo nepastebimai, vaikai su dideliu noru savo mažais pirščiukais darė kompozicijas. Jiems šis užsiėmimas taip patiko, kad norėjosi dar ir dar sukti ritinėlius.

Kviečiame aplankyti V. Rukšnaitienės kvilingo darbų parodą „Ir pražydo visos gėlės…“ Šylių bibliotekoje , kuri veiks iki gegužės 15 d.

 

Vida Mišeikienė,
Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos
Šylių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai