Knygų vaikams karuselė Usėnuose

Spalio 11-osios popietę Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Usėnų filiale viešėjo 6-ojo literatūrinio rudens „Prisijaukinkim žodį, paukštį, debesį…“, organizuojamo Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos, dalyviai – vaikų rašytojai.  Jaunieji bibliotekos lankytojai  rinkosi į literatūros popietę „Knygų vaikams karuselė.“ Jie su nekantrumu laukė susitikimo su  knygų vaikams autoriais Luku Arlausku, Sigitu Poškumi ir Igne Zarambaite. Zarambaitė yra labai įvairiapusiška asmenybė: dieną ji dirba Šilutės rajono F. Bajoraičio viešosios bibliotekos bibliotekininke, naktį meistrauja lėles, interjero detales, baldus, savaitgaliais žaidžia futbolą, o svarbiausia – kuria nuostabias istorijas vaikams ir rašo knygas. 2015 m. 30 tūkstančių egzempliorių tiražu išleistas debiutinis kūrinys „Emilio laiškas“, kuris labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ rengtame Nacionaliniame vaikų literatūros konkurse pripažintas geriausiu debiutu. Vėliau pasirodė I. Zarambaitės knygos „Skudurinukė“ (2016), „Elzė ir senojo dvaro paslaptis“ (2017). Arlauskas – šilutiškis, šiais metais baigė Vydūno gimnaziją, patekdamas tarp geriausių rajono abiturientų. Jis nuo 8-erių metų pradėjo kurti pasakas ir pasakojimus, vėliau virtusius užkrečiančiomis istorijomis. Vaikino kūrybos bagaže – net penkios autorinės knygos, trofėjų kraitėje – penki „Lietuvos Maximalisto“ apdovanojimai. Lukas jau yra sukūręs dvi kompiuterines programas, pritaikytas išmaniesiems įrenginiams. Jis skatina jaunimą plėsti savo žinias, netradiciškai mokytis, tobulėti. L. Arlauskas yra respublikinio jaunųjų maironiečių kūrybos konkurso laureatas, respublikos jaunųjų filologų konkurse pelnė padėkos raštą, šalies jaunųjų prozininkų konkurse užėmė II vietą ir apdovanotas Vlado Dautarto premija. Šiuo metu jis studijuoja Kauno technologijos universitete.

Sigitas Poškus – poetas, prozininkas, vienas savičiausių ir įdomiausių šiuolaikinių vaikų rašytojų, kuriantis ir suaugusiems. Debiutavo 1991 m. su poezijos rinkiniu „Eilėraščiai“. Nuo 1995 m. rašo kūrinius vaikams. S. Poškus studijavo Stasio Šimkaus aukštesniojoje muzikos mokykloje (dabar Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorija) muzikos teorijos specialybę ir Vilniaus universitete – lietuvių kalbą ir literatūrą. Rašytojas parašė daugybę knygelių vaikams. Ištraukas iš knygų „Su varna Barbora“ ir „Vieną kartą“ skaitė ir Usėnų bibliotekos jaunieji skaitytojai.

Knygų vaikams autoriai papasakojo susirinkusiems apie save, apie tai, kaip atsiranda pačios nuostabiausios istorijos. I.  Zarambaitė paragino vaikus rašyti jai laiškus, į kuriuos būtinai atsakys. „Neapsakomas jausmas yra rašyti laiškus, o paskui laukti atsakymo, juos skaityti“, – sakė Ignė. Poškus pakvietė vaikus savo sukurtas knygutes „Pusryčių skaitiniai“ ir „Varškėčių skaitiniai“ skaityti kartu su juo. Paklaustas, kodėl rašo, jis juokaudamas atsakė, kad kito darbo nemoka. Arlauskas už pateiktą įdomiausią klausimą padovanojo savo knygelę „Draugystė“, kurią išleido už gautą Maximalisto stipendiją.

Ketvirtokė Deimantė  pristatė I. Zarambaitės knygą „Skudurinukė“ ir S. Poškaus knygelę „Vieną kartą“. Jaunieji bibliotekos lankytojai noriai bendravo su rašytojais, uždavė jiems daug klausimų.

Išsiskirdami vaikai pažadėjo rašyti laiškus Ignei, perskaityti visus svečių parašytus kūrinius ir laukti kitų susitikimų.

Aldona Rauktienė,

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos

Usėnų filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai