Pokalbis „Nuo šeimos istorijos link tautos istorijos“ su Kristina Šveikauskiene ir Marijumi Šidlausku

Spalio 11 dieną po Šilutės rajono bibliotekas pasklido F. Bajoraičio viešosios bibliotekos organizuojamo literatūrinio rudens  „Prisijaukinkim žodį, paukštį,  debesį…“ dalyviai. Jie susitiko su skaitytojais ir pristatyti konkursui pateiktas knygas. Vainuto bibliotekoje-filiale pokalbiui „Nuo šeimos istorijos link tautos istorijos“ atvyko Kristina Šveikauskienė ir Marijus Šidlauskas.

Šveikauskienė gimė Kivyliuose. Ji – Lietuvos ir Šilutės rajono profsąjungų, visuomenės bei politinė veikėja, garsaus tautodailininko Alekso (Aleksandro) Mockaus anūkė, žinomos kultūros darbuotojos-metraštininkės Paulinos Pocienės dukra. 1955–1966 m. mokėsi Šilutės 1-ojoje vidurinėje mokykloje (dab. Šilutės pirmoji gimnazija), 1966–1972 m. studijavo Vilniaus universitete, 2000–2002 m. – Klaipėdos universiteto magistrantūroje. 1995–2000 m. K. Šveikauskienė buvo Šilutės rajono savivaldybės tarybos narė. Savo giminės – Pocių ir Mockų – istoriją ji surinko ir užrašė knygoje „Nebaigtas giminės laiškas“ (2016), kuri ir buvo pristatyta literatūrinio rudens konkursui. Ši knyga – tai laiškas ir kartu vertybių kraitis ateinančioms kartoms, tai paminklas seneliams ir tėvams. Knygos autorė pasakojo apie savo giminės šaknis. Didžiąją dalį jos giminės palietė ir karo sunkumai. Ji džiaugėsi, kad dabartinės kartos artimiesiems nereikia emigruoti iš Lietuvos. K. Šveikauskienė pasakojo, kad jai teko daug bendrauti ir ieškoti plačiai po Lietuvą  bei pasaulį pasklidusių giminių, nes norėjosi į knygą sudėti kuo daugiau medžiagos. Peržiūrint tėvų, senelių, jų artimųjų senus dokumentus, fotoalbumus, prisiminimus atsiranda nauji potyriai, o didėjanti informacijos ir prisiminimų gausa užburia džiaugsmu, gyvenimo pilnatve, troškimu atrasti dar nežinomų ar pamirštų faktų.

Šidlauskas baigė Šilutės 1-ąją vidurinę mokyklą, 1976 m. – Vilniaus universitete anglų filologiją. 1988–1990 m. baigus studijas Vilniaus universiteto aspirantūroje 1993 m.. jam suteiktas docento mokslinis vardas. M. Šidlauskas nuo tada dėsto Klaipėdos universitete. Jis yra literatūros tyrinėtojas, kritikas, vertėjas. Jo literatūros kritika pasižymi originaliais sprendimais, netikėtomis įžvalgomis, joje aiški vertybių sistema, kalbama atvirai, sąžiningai, nerėksmingai. M. Šidlauskas yra vienas aktyviausių Klaipėdos literatūrinio gyvenimo veikėjų ir vertintojų. Jam 2007 m. skirta literatūrinio rudens nominacija „Už literatūros kritiką“. Šiam konkursui M. Šidlauskas pateikė pokalbių su akademike, profesore, literatūrologe Viktorija Daujotyte knygą „Vartai į abi puses“ (2015). Autorius pasakojo, kad šios knygos esmę sudaro pašnekesys. Jis kalbina akademikę, profesorę Viktoriją Daujotytę stengdamasis, kad pašnekovė atsivertų, atskleistų savo žemaitišką individualumą bei asmenines prigimtines savybes. Platus interesų ratas, tad „vartai į abi puses“: ten ir atgal, į praeitį ir dabartį, į save ir kitą.

Šidlauskas kalbėdamas apie save teigė, jog literatūros kritiko funkcija yra neleisti literatūrai susnūsti – reikia provokuoti, skatinti naujoves, kūrybiškumą. Jis yra tas, kuris nevynioja žodžių į vatą ir sako taip, kaip jam atrodo. Kalbėdamas apie Lietuvos valstybingumą, tautiškumą, istoriškumą svečias netikėtai filosofiškai iškėlė daugeliui žmonių aktualų klausimą: „Koks aš noriu būti ir koks aš turiu atrodyti? Ką rinktis – būti ar atrodyti?“

 

Bronė Paldauskienė,

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos

Vainuto filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai