Paskaita sudomino sveika mityba besidominčius senjorus

 

 

Spalio 15 d. Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko paskaita „Maisto produktai sveikatai, energijai ir jaunystei išsaugoti“, kurią vedė Klaipėdos valstybinės kolegijos Maisto technologijų katedros vedėja Vijolė Bradauskienė.

Paskaitoje kalbėta apie maisto produktuose slypinčius jaunystės ir sveikatos priešus bei draugus. Lektorė pasidalino teorinėmis ir praktinėmis įžvalgomis bei patarimais, kaip išsirinkti  tinkamiausius produktus ir juos derinti. Bradauskienė kalbėjo, kad įtaką mūsų sveikatai visų pirma daro genetika, aplinkos užterštumas, o 50 % pats žmogus gali valdyti savo sveikatą. Tai lemia mityba ir elgsena. Šiuo metu pasaulyje mityba yra orientuojama į genetinius tyrimus. Atsirado net nauja sąvoka – personalizuota mityba, nes tam tikro maisto tinkamumas žmogui nustatomas pagal DNR kodą.

Paskaitoje užsiminta apie tai, kad netinkama mityba sukelia įvairias ligas: arterinę hipertenziją, išemines širdies ligas, navikus, cukrinį diabetą ir kt. Pagrindinės mitybos problemos Lietuvoje yra per didelis sočiųjų riebiųjų rūgščių (jautienos bei avienos lajus, kiaulienos taukai) ir rafinuotų angliavandenių vartojimas (cukrus, krakmolas). Lektorė patarė vartoti mažiau baltų miltų patiekalų, juos keisti visagrūdžiais maisto produktais. Pastebėta, jog labai mažai valgoma ląstelienos turinčių produktų, žuvies. Dauguma produktų yra per daug perdirbti, o nesuvirškintas maistas organizme virsta toksinais, sukeliančiais ligas. Sveikatai ypač kenkia ir stresas.

Lektorė patarė valgyti daugiau ryškių spalvų daržovių, riešutų, avokadų, obuolių, citrinų, žuvies, nes tai yra tas maistas, kuris suteikia daugiau energijos ir padeda išsaugoti sveikatą. Anot V. Bradauskienės, reikėtų rinktis to krašto vaisius ir daržoves, kurie mums yra genetiškai nulemti, nes užauginti svetur jie mums gali sukelti alergines reakcijas.

Sveikatai išsaugoti svarbūs ir antioksidantai, kurių gausu uogose (mėlynės, braškės, spanguolės, raudonosios vynuogės), ciberžolėje, brokoliuose, česnakuose, keptuose pomidoruose ir kt. Moterims ypač svarbus kofermentas Q10, kurio yra lašišoje, jūros dumbliuose, žolėdžių gyvūnų kepenyse. Beje, svarbu ir tai, kokį vandenį geriame. Pasirodo, kuo vanduo kietesnis, tuo jis naudingesnis mūsų sveikatai.

Susirinkusieji susidomėję klausėsi paskaitos apie sveiką mitybą ir turėjo daug klausimų lektorei V. Bradauskienei, į kuriuos ji mielai atsakė. Tęstinė paskaita šia tema vyks Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje lapkričio 12 d., pirmadienį, 14.00 val. (I aukštas, Tilžės g. 10).

Renginys organizuotas vykdant Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos projektą „Bibliotekos sociumas“, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos.

 

Žaneta Jokužytė,

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos

Informacijos skyriaus vyresn. bibliotekininkė

 

Spausdinti
Facebook komentarai