Šilutės rajone – akcija „Senjorų dienos internete‘2018“

Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka ir jos 21 filialas lapkričio 5–9 dienomis prisijungė prie Lietuvoje organizuojamos projekto „Prisijungusi Lietuva“ teminės akcijos „Senjorų dienos internete‘2018“, kurios tikslas – skatinti vyresniojo amžiaus žmones drąsiai jaustis skaitmeninėje erdvėje, pažinti grėsmes bei netikras žinias, kritiškai vertinti informaciją, saugiai ir atsakingai naudotis aktualiomis e. paslaugomis, nuolat tobulinti savo skaitmeninius įgūdžius.

Visą savaitę Pamario bibliotekose rinkosi senjorai į tiesiogines transliacijas-mokymus, kurie kasdien buvo skirti vis kitai temai. Sveikatingumo užsiėmimų metu kalbėta apie e. sveikatą ir paaiškinta, kas tai yra. E. sveikatos sistemos pagrindinio tvarkytojo VĮ Registrų centro atstovė Audronė Tiesiūnienė pasakojo apie prieigą prie sveikatos informacijos internete, pacientų gydymą per atstumą, receptų išdavimą el. būdu ir kt. Vilniaus Medardo Čoboto Trečiojo amžiaus universiteto (TAU) Turizmo fakulteto dekanė Teodora Dilkienė, transliacijos dalyviams kalbėjo, kaip TAU senjorai sportuoja, koks jų užimtumas.

Kitos transliacijos metu Vilniaus keliautojų klubo pirmininkas ir į kalnus tūkstančius senjorų išvedęs Algimantas Jucevičius pasakojo apie senjorų keliones ir ne tik. Daiva Pivoriūnienė, AB Lietuvos geležinkeliai Keleivinių stočių departamento direktorė, supažindino, kas naujo vyksta Lietuvos geležinkeliuose ir kvietė seniai keliavusius traukiniu tai padaryti iš naujo su atnaujintu geležinkelio servisu. Ji kalbėjo apie tai, kad traukiniai yra nauji, viduje komfortabilūs, šviesūs, minkštomis sėdynėmis. Vykstant traukiniu galima užsisakyti kavos, užkandžių, keleiviams siūloma ir kitų patogumų (pvz., galima vežtis dviratį, savo augintinį).

Trečioji transliacija buvo skirta e. pirkiniams ir e. paslaugoms. „Swedbank“ el. parduotuvių ir paslaugų Baltijos šalyse tarnybos vadovas Igoris Ryklus dalyviams davė patarimų, kaip saugiai pirkti internetu, kokias e. parduotuves pasirinkti, kaip naudotis bankinėmis paslaugomis.

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento specialistas Tomas Čeponis transliacijos „E.saugumas“ metu kalbėjo, kas yra informacinis karas, kokios jo grėsmės, kaip teisingai reikėtų atrinkti informaciją internete, atskirti ar ji yra tikra, o galbūt kartais net priešiška.

Paskutinė akcijos „Senjorų dienos internete” tema – bendravimas internete. Rita Šukytė, asociacijos „Langas į ateitį“ bendruomenių ekspertė, pasakojo apie socialinius tinklus: kas tai yra, kam jie skirti, kokie jie būna. Simona Gogelytė, projekto „Prisijungusi Lietuva“ koordinatorė, kalbėjo apie didžiausią socialinį tinklą pasaulyje Facebook, skirtą susisiekti, bendrauti, dalintis nuomonėmis, nuotraukomis, komentuoti, skaityti naujienas, atrasti naujas grupes ir renginius. Šiuo metu Facebook socialinis tinklas yra didžiausias pasaulyje ir jį sudaro per 2,3 mlrd. vartotojų.

Džiugu, kad Šilutės miesto ir rajono miestelių bei kaimų senjorai aktyviai įsijungė į visoje Lietuvoje vykstančią akciją „Senjorų dienos internete‘2018“, visas dienas dalyvavo tiesioginėse transliacijose, virtualiai uždavė klausimų pašnekovams ir sužinojo daug jiems naudingos informacijos.

Projektas „Prisijungusi Lietuva“ dar tik įsibėgėja ir vyks iki 2021 metų. Jį įgyvendinant numatyta surengti įvairių veiklų senjorams, panašaus pobūdžio transliacijų, mokymų, kt.

 

 

Sandra Jablonskienė,
Informacijos skyriaus vedėja

Spausdinti
Facebook komentarai