Seminare aptartos gyventojų pajamų ir turto deklaravimo naujovės

Kovo 6 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko seminaras dėl gyventojų pajamų deklaravimo deklaruojant 2018 metų pajamas. Lektorė – Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos departamento IV skyriaus vyriausioji specialistė Dalia Tribičienė.

Seminaro dalyviams paaiškinta deklaracijos užpildymo tvarka. Gyventojas, privalantis deklaruoti per 2018 metus gautas pajamas, iki 2019 m. gegužės 2 d. privalo pats arba per savo įgaliotą asmenį pateikti Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) Deklaraciją (Metinės pajamų deklaracijos GPM308 formą ir atitinkamus jos priedus) ir joje deklaruoti visas 2018 metais gautas pajamas, išskyrus nurodytas Nedeklaruojamų neapmokestinamųjų pajamų sąraše.

Metines pajamas, anot lektorės D. Tribičienės, privalo deklaruoti gyventojai, gavę su darbo santykiais susijusių pajamų, kai tokių pajamų gavimo vietoje pritaikytas neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) turi būti perskaičiuotas. Pareiga perskaičiuoti MNPD gali atsirasti: ligos pašalpą gavusiam darbuotojui, darbuotojui, tą patį mėnesį gavusiam pajamų iš skirtingų darbdavių, darbuotojui, kurio darbo užmokestis mokestiniu laikotarpiu smarkiai keitėsi, dėl gautų vienkartinių premijų, dėl kitų rūšių pajamų gavimo ir pan.

Lektorė kalbėjo, kad apskaičiuojant ir deklaruojant 2018 metų pajamas, taikomi apribojimai: gyvybės draudimo įmokų ar įmokų į pensijų fondus išlaidų suma negali viršyti 2 000 Eur. Bendra visų atimamų išlaidų (t. y., gyvybės draudimo įmokų, įmokų į pensijų fondus, palūkanų už kreditą būstui įsigyti ar statyti, už profesinį mokymą ar studijas sumokėtų įmokų) suma negali viršyti 25 proc. apmokestinamųjų pajamų, kurioms taikomas 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifas, sumos. Šiomis pajamų mokesčio lengvatomis negali pasinaudoti gyventojai, kurie vertėsi individualia veikla pagal verslo liudijimus, gyventojai, gavę tik neapmokestinamųjų pajamų ar tik pajamų, apmokestinamų, taikant 5 proc. GPM tarifą, dirbę užsienyje, nuo kurių GPM buvo sumokėtas užsienio valstybėje.

Siekdama palengvinti gyventojams pajamų deklaravimą, VMI, vadovaudamasi duomenimis iš jai pateiktų trečiųjų asmenų (pvz., darbdavių, kredito įstaigų ir kt.) elektroninėje deklaracijos sistemoje (EDS) parengia pažymas apie gautas pajamas ir preliminarias deklaracijas. Preliminarioje deklaracijoje pateikti duomenys nėra galutiniai, pagal kuriuos gyventojui nustatoma prievolė mokėti mokesčius, todėl preliminarios deklaracijos duomenis gyventojas pats turi įvertinti, papildyti ir pakoreguoti, jei turi tikslesnių, nei deklaracijoje nurodytų, duomenų. Tik atlikus šiuos veiksmus, galima patvirtinti ir išsiųsti VMI Deklaraciją.

Atkreipė dėmesį, kad nauja yra tai, kad nereikės tarp sutuoktinių persiskaičiuoti Metinio papildomo neapmokestinamojo pajamų dydžio, nes nuo 2018-01-01 skaičiuojant apmokestinamąsias pajamas, jis netaikomas.

Gyventojams svarbu žinoti, kad Deklaracijos 33 laukelyje apskaičiuotą neigiamą sumą reikia sumokėti iki 2019-05-02 (įmokos kodas 1441), o apskaičiuota teigiama suma grąžinama iki 2019-07-31.

Seminaro pabaigoje Dalia Tribičienė pristatė nuo 2019 m. sausio mėnesio VMI siūlomą paslaugą individualią veiklą vykdantiems gyventojams iAPS arba kitaip pristatomą kaip ,,virtualusis buhalteris“ kurio pagalba galima tvarkyti buhalterinę apskaitą VMI sukurtoje programoje atsisakant popierinių žurnalų.

Taip pat pristatė galimybę #TaVienintelė  mokesčių mokėtojams nuo 2019-01-01 iki 2019-07-01 deklaruoti pamirštus mokesčius išvengiant baudų ir delspinigių. Nurodė, kad dėl šios galimybės plačiau konsultuoja VMI tel. 1882, arba kreipiantis tiesiogiai.

Primename, kad kovo–balandžio mėnesiais Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje (I aukštas, Tilžės g. 10) ir jos filialuose vyksta konsultacijos gyventojų pajamų mokesčio deklaravimo elektroniniu būdu klausimais.

 

Žaneta Jokužytė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus vyresn. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai