Beveidžiai angelai Juknaičių bibliotekoje pristatytoje parodoje

Balandžio 26 dieną, 19-osios nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės „Ateik – sužinok ir išmok“ metu, Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Juknaičių filialo lankytojams iš Švėkšnos kilusi ir savo kraštą garsinanti Violeta Astrauskienė pristatė tapybos darbų parodas „Minčių ženklai“ ir „Angelų sapnai“.

V. Astrauskienė – metraštininkė, aktyvi Emilijos Pliaterytės atminimo draugijos bei švėkšniškių „Tėviškės“ draugijos narė, kelių knygų autorė, fotomenininkė, garsinanti savo gimtojo krašto praeitį, dabartį ir šio krašto žmones. Tai yra kūrybinga asmenybė, nuolat ieškanti naujų saviraiškos būdų ir formų, tuo pačiu skatinanti ir kitus išmėginti tai, kas neįprasta ir nauja. Vis save iš naujo atrandant V. Astrauskienė tapo ir angelų lipdytoja, tapytoja, knygrišė, poetinės prozos kūrėja, renginių organizatorė.

„Angelas… Iš kur, kodėl, kada? Ką bendro turi su manimi? Man angelas – tai saugumo, pasitikėjimo ir tvirtumo apraiška. Atėjo jis dar tuomet, kai net negalvojau apie piešimą. Jaučiu jo buvimą visur, kur tik esu pati. Tai nepaaiškinama, tai neapčiuopiama, tai tiesiog žinojimas. Kartas nuo karto gaunu iš jo ir netikėtą laišką – plunksnelę… Pradėjus piešti, net nekilo abejonių, žinojau, kad pagrindinis veikėjas bus angelas,“ – atvirauja V. Astrauskienė.

Kiekviename paveiksle pasikartojantis angelas, skleidžiantis šilumą, gerumą, meilę, saugumą ir globą, yra beveidis, nes autorė nori, kad tie, kurie žiūrės į paveikslus, patys suteiktų išraiškingumo ir veido bruožus angelui. Juk kiekvienas žmogus savo angelą sargą įsivaizduoja vis kitaip.

Tapybos parodoje „Minčių ženklai“ kiekviename paveiksle irgi dažnai pasikartojantis motyvas – angelas, kuris tarsi globoja kūrėją, padeda geriau išreikšti mintis drobėje ir eilėse. Kiekvienas paveikslas turi prozos forma parašytą lydimąjį tekstą. Tekstai atsirado daug vėliau nei paveikslai, nes juos paskatino parašyti draugai. Šios tapybos parodos tekstų knygelė vadinasi „Minčių ženklai“. Taip žiūrovui tapytų paveikslų mintis tapo aiškesnė, lengviau pajusti ir suprasti, ką kūrėjos angelas veikia – džiaugiasi, liūdi, dirba, ilsisi ar svajoja, o gal sapnuoja.

Susitikimo metu autorė pristatė ir savo knygas. Juknaičių bibliotekai V. Astrauskienė padovanojo leidinį „Švėkšniškių draugija „Tėviškė“ nuo XX a. antrojo dešimtmečio iki šių dienų“, kurio viršelį puošia Švėkšnos miestelio bažnyčia. Ji skirta skaitytojui, norinčiam susipažinti su švėkšniškių sambūriu – draugija „Tėviškė“, įkurta XX a. antrajame dešimtmetyje ir prasmingai veiklą plėtojančia iki šių dienų.

 

Rasa Vaičiulienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Juknaičių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai