Protų mūšis „Kas bus, kas nebus, o žemaitis nepražus“

Šiemet sukanka 800 metų nuo pirmojo Žemaitijos paminėjimo 1219 metų Lietuvos ir Volynės kunigaikščių taikos sutartyje, todėl Lietuvos Respublikos Seimas 2019-uosius paskelbė Žemaitijos metais.

Praėjusį savaitgalį į Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Žemaičių Naumiesčio filialą paminėti Žemaitijos metų, gerai praleisti laiką ir dalyvauti protų mūšyje „Kas bus, kas nebus, o žemaitis nepražus“, subūrę savo komandas, rinkosi Žemaičių Naumiesčio ir Degučių gyventojai. Protų mūšyje rungėsi šešios komandos: „Kakalys“, „Babanės“, „Ūgas“, „ Pliumpis“, „ Mėlynakės lietuvaitės“, „Kvietkelės“.

Protų mūšį sudarė keturi turai. Pateikti klausimai buvo iš Žemaitijos istorijos, geografijos, žemaičių istorijos ir kultūros paveldo, žemaičių tarmės, pateikta klausimų apie žymius žmones. Nors ir gyvename Žemaičių Naumiestyje, tačiau žemaičių tarmė yra sunkiai suprantama, o ir atsakymai į įvairius klausimus pareikalavo nemažai pastangų bei žinių. Smagiausias turas, sukėlęs daug juoko, kai reikėjo atspėti žemaitiškus žodžius, užbaigti eilėraštį, „išversti“ į lietuvių kalbą žemaitiškus posakius, vardus, priskirti lietuvišką atitikmenį gyvenamosioms patalpoms, aprangos detalėms. Proto mūšis vyko intensyviai ir emocingai.

Susumavus rezultatus paaiškėjo nugalėtojai. Trečią vietą užėmė komanda „Babanės“ iš Degučių, o prizą nugalėtojams įsteigė žmogus, nenorėjęs būti įvardintas. Antrosios vietos laimėtojams, komandai „Kvietkelės“, prizą skyrė Degučių bendruomenė „Rytdiena“. Pirmą vietą laimėjo komanda „Pliumpis“, kurią savo įsteigtu prizu apdovanojo Žemaičių Naumiesčio bendruomenė.

 

Danutė Bružienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Žemaičių Naumiesčio filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai