Kūrybiškumo viražai su tapytoja Jurgita Ranceviene

Birželio 3 d. F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko edukacinis erdvinių objektų kūrimo užsiėmimas, kurį vedė profesionali tapytoja iš Kauno Jurgita Rancevienė. Susitikime dalyvavo Šilutės Vydūno gimnazijos ketvirtokai, vykdant projektą „Edukacinių renginių ciklas „Prie knygos ir vaizduotės versmės: pažink, atrask, kurk“ (tęstinis projektas), kurį finansavo Lietuvos kultūros taryba bei Šilutės rajono savivaldybė.

Viešnios sukurti veikėjai atstovauja įvairiausią pasaulio mitologiją, jos neimituojant, neįrašant kaip istorijos, o perkuriant savotiškai, perleidžiant per savo pačios, kaip menininkės suvokimą, drobės yra užpildytos drąsiomis spalvų kombinacijomis ir kt. Edukacinio užsiėmimo metu viešnia pritaikė savo kūrybos stilių, kūrybiniame procese gimnazistus mokė ir dalijo patarimus kaip sukurti dvimatę plokštumą, suteikiančią palankią terpę įsikurti kuriančiojo vaizduojamiems gyviams.

J. Rancevienė yra birštonietė, ten pat ir baigė Birštono vidurinę bei keturmetę dailės mokyklas. 1998 m. baigė Kauno kolegijos, J. Vienožinskio menų fakultetą (anuomet – Kauno aukštesniąją meno mokyklą), kur įgijo Dailiosios odos specialybę. Kūrėja aktyviai dalyvauja meno projektuose, rengia tapybos parodas, iliustruoja knygas vaikams, dirba menine knygų redaktore, o tapybą viešoje meno arenoje pradėjo eksponuoti nuo 2009 m. Gausiai lankomos ir visuomenės įvertinimo sulaukusios personalinės parodos yra surengtos Kaune, Palangoje, Birštone, Pakruojyje, Kaišiadoryse ir kt. J. Rancevienė yra sukūrusi pop siurrealizmo stilistikos darbų ciklą. Menininkė aktyviai dalyvauja tarptautiniuose meno projektuose. Svarbiausi iš jų – tarptautinė paroda Art Basel 1 New York (Niujorkas), Emerging Art London prise konkursas (Londonas), jungtinė tarptautinė paroda „Artwest expo“ (Jerevanas), plenerai (Lenkija, Indija), 12-os dailininkų paroda Pallazzo Velli expo (Roma), tarptautinė bienalė (Ukraina, Odesa), MOYTOY menininkų bendruomenės paroda „Fobija“ (dailininkai iš daugiau nei 50 pasaulio šalių), kt. J. Rancevienė taip pat yra parodų kuratorė-organizatorė.

Naujausias menininkės sukurtas projektas – itin svarbus Lietuviškajame kultūros lauke – nepriklausomame ir laisvame meno portale „Mėlynas Šuo“, skirtame meno ir kultūros įvykių apžvalgai ir kritikai. „Mėlyno šuns“ dizaino autorius, administratorius bei programuotojas – dailininkės sūnus Pijus Rancevas.

 

 

Vita Gerulienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vedėja

Spausdinti
Facebook komentarai