Susitikimas su edukatore Rasa Pavilioniene

Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje birželio mėnesį ne vieną dieną svečiavosi Trakų krašto tradicinių amatų centro edukatorė Rasa Pavilionienė, kuri įvairaus amžiaus vaikų ir suaugusiųjų grupėms vedė užsiėmimus, skirtus prisiliesti prie lietuvybės šaknų.

Viešnia yra kūrybingas, altruistiškas ir darbštus žmogus, savo gebėjimais, patirtimi bei žiniomis besidalinantis su tais, kurie nedraugauja su nuoboduliu ir nuolatiniu verkšlenimu. R. Pavilionienei smagu pažinti pasaulį ir tuo dalintis su to paties trokštančiais. Jos patirtis – užsiėmimai su suaugusiais, vaikais, pagyvenusiais, neįgaliaisiais, kt. Rasa į įvairialypę ir uždegančią veiklą linkusi įtraukti kiekvieną.

Susitikimo pradžioje viešnia, naudodama origami lankstinį, ypač kūrybiškai pristatė senąją Trakų istoriją.

Pirmasis susitikimas su kūrybinėms dirbtuvėms „Rišta lėlė“ vadovaujančia Trakų krašto tradicinių amatų centro edukatore Rasa Pavilioniene buvo skirtas mamoms ir vaikams. Lėles jie mokėsi rišti seniausiu rišimo būdu. Kadaise Rasai jos močiutė pakuždėjo kaip tai daryti. Žinių ji sėmėsi ir iš Simono Daukanto raštų. Dalyviai lėlės kūną ir drabužius rišo iš audinio skiaučių. Audinius ir spalvas derino patys. Susirinkusieji sužinojo apie šių lėlių atskiras detales, kurias surišant atskira lėlė įgauna vis kitokią prasmę. Rišdami senąsias lėles dalyviai buvo pamokyti, kaip lėlės viduje įrišti kokį nors šeimininko norą. Vaikams buvo parodyta keletas skirtingais būdais pagamintų minkštų lėlių pavyzdžių.

Suaugusiųjų auditorijai edukatorė vedė edukacinę programą „Sėkmės akmens užkalbėjimas“. Jos metu susitikimo dalyviai susipažino su lietuvių liaudies ženklais ir simboliais, sužinojo daug įdomių faktų, pavyzdžiui, kad svastikos ženklas iš tikrųjų nėra nesusijęs su blogiu, jam neigiamą prasmę suteikė Hitleris. Šis ženklas reiškia laimę ir sėkmę.

Visų dalyvių atmintyje liko teiginys, kad visame pasaulyje simboliai žmonėms labai svarbūs, nes turi gilią prasmę. Edukacijos metu paaiškinta, kuo simbolis skiriasi nuo ženklo, pristatytos spalvų reikšmės. Užsiėmimo metu kiekvienas dalyvis turėjo galimybę susidėlioti savo simbolius ir užkoduoti sėkmę, atvaizduodamas sau palankius simbolius ant pasirinktų akmenukų.

Ši praktinė veikla buvo skirta ne tik susikaupimui, pažinčiai su lietuvių tradiciniais ženklais ir simboliais, tai buvo ir bandymas atskleisti save kūryboje.

Visi dalyviai įsijungę į šiuos renginius prisidėjo prie jau ketvirtus metus inicijuojamos LR Švietimo ir mokslo ministerijos bei Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro iniciatyvos „Atverk duris vasarai“. Renginių rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba ir Šilutės rajono savivaldybė, projektas „Kūrybinių idėjų namelis“.

Vita Gerulienė
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vedėja

Spausdinti
Facebook komentarai