Bibliotekoje – jaunimo pažintis su rašytoju Hermanu Zudermanu

Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje apsilankė Šilutės Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos aštuntokai su lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Dalia Šulciene. Proga buvo nekasdienė, nes prieš keletą dienų, rugsėjo 30-ąją, pamaryje buvo paminėtos Macikuose gimusio vokiečių prozininko, dramaturgo Hermano Zudermano 162-osios gimimo metinės.

Netradicinei pamokai į biblioteką mokinius pakvietę Bibliotekininkystės ir kraštotyros skyriaus specialistai garsų rašytoją ir jo kūrybą pristatė pasitelkdami 2017 m. parengtą virtualią parodą „Laike neišdylantys vardai – Hermanas Zudermanas“. Dvidešimties dramų, keliolikos stambių prozos kūrinių  autoriaus  vardas jaunuoliams nebuvo negirdėtas. Jų mokytoja D. Šulcienė ne kartą savo auklėtiniams yra pasakojusi apie šį rašytoją. Pasirodo, kad ir minėtą virtualią parodą mokiniai dažnai lanko ir naudojasi jos informacija. Tačiau tai, kas buvo pasiūlyta pamatyti toliau, juos nustebino.

H. Zudermano vardą pasaulyje išgarsino tuometinės teatro ir kino žvaigždės. Pagal jo  kūrinius XX a. pastatyta per trisdešimt kino filmų, jų geografija siekia net tolimąją Meksiką ir Japoniją. Kiek sukurta dramos pastatymų profesionaliuose ir saviveikliniuose teatruose – statistika tyli. Iš visos gausios H. Zudermano kūrybos laiko išbandymą geriausiai įveikė jo „Lietuviškos apysakos“, persmelktos unikalios pamario gamtos vaizdais ir pluoštu nepakartojamų charakterių.

F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje aštuntokai žiūrėjo legenda tapusio Rusnės mėgėjų teatro trupės „Potvynis“ spektaklio „Kelionė į Tilžę“ (pagal H. Zudermano apysaką, rež. Virginija Gajauskienė) vaizdo įrašą, nufilmuotą 2007 metais. Spektaklis tuomet buvo rodytas neįprastoje erdvėje – po atviru dangumi. Pagrindinėmis pastatymo dekoracijomis tapo prieplauka ir vieno iš pagrindinių aktorių, Simo Knapkio, sumeistrautas kurėnas. Spektaklio premjera tapo pirmuoju ir paskutiniu viešu jo parodymu. Rusniškių pastatymą galima drąsiai priskirti krašto mėgėjų teatrų spektaklių aukso fondui. Šiandien jo vaizdo įrašas saugomas Salos etnokultūros ir informacijos centro fonduose. Bibliotekoje susirinkę jaunuoliai įdėmiai sekė ekrane besikeičiančius vaizdus, stebėdami pažįstamų ar matytų vietos aktorių vaidybą.

Pasibaigus įrašo peržiūrai mokiniai svarstė, kas pakeitė Anso požiūrį į savo žmoną Indrę po apsilankymo Tilžėje, smalsavo,  kaip H. Zudermanas pabaigia savo herojų Indrės ir Anso gyvenimo istoriją apysakoje. Norisi manyti, kad „Lietuviškos apysakos“ ar kiti H. Zudermano kūriniai anksčiau ar vėliau atsidurs šių mokinių skaitymo repertuare.

Spausdinti
Facebook komentarai